Peltolohkot lähemmäksi

Yksi viime vuosien tavoite on ollut maataloushallinnon ja MTK:n taholta pitää kehittyvän maatilan kustannuksia korkealla. Peltojen tukipolitiikalla jarrutetaan edelleen maatilojen kehitystä ja kilpailukyvyn paranemista. Tuet kohdennetaan varsinaisen ruoantuotannon ulkopuolelle ja tilakeskuksista hajallaan oleville pienille peltolohkoille. Tilan sisäistä logistiikkaa on vaikea parantaa, kun tukijärjestelmän vuoksi peltoja ei voi raivata tilakeskusta lähemmäksi eikä pellon hallinta ei siirry kohtuullisella hinnalla kehittyville tiloille.
Tämä maatalouspolitiikka näkyy jo nyt voimakkaana elintarvikkeiden hinnan nousuna.

Onneksi täällä riittävän syrjässä olevilta maatiloilta löytyy vielä järkeä. Talven aikana on saatu naapurin kanssa neuvoteltua peltolohkojen vaihdosta ja vuokrasopimukset alkaa olla allekirjoituksia vaille valmiita. Tällä vaihtokaupalla on tavoite alentaa muutamalla tonnilla rehu ja lieterallikustannuksia.

Toisaalta papereilla alkaa olla pyrokratian naurettavuuksia entistä enemmän. Samaa salaojapeltolohkoa pitää papereissa pyörittää jopa kolmena peruslohkona.

Luomumaidontuotannon aikana lypsylehmien energia- ja valkuaistarpeen varmistaminen on välillä haasteellista. Säilörehut ovat yksinään yleensä liian köyhiä ja myytävä luomurehuvilja on joskus kevyttä. Parhaat luomuviljat menee elintarvikkeeksi ja viimevuosina härkäpavun saatavuus on ollut huonoa. Luomukauraa on markkinoilla parhaiten saatavissa, mutta sen rehuarvot eivät sellaisenaan täytä lypsylehmän vaatimuksia.

Kauran kuorimisella voidaan kauramurskeen energia ja valkuaispitoisuutta nostaa huomattavasti. Lisäksi kaurankuori on halpa umppariappeen täytekomponentti tai eläinten kuivike. Viime syksynä saatiin kaurankuorinta käyntiin ja nyt keväällä kuorintalinja alkaa toimia toivotulla tavalla.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *