Vuosi 2010

26.11.2010

jyrsii

Pellon raivaus edistyy hiljalleen. Suurin osa alueesta jyrsitään jyrsimellä valmiiksi pelloksi. Pakkanen ja maan jäätyminen alkaa jo haitata työtä niillä alueilla missä kannon poistajat ovat tallanneet maata. Ensi kesänä työ jatkuu ja jyrsinnän jälkeen pelto on tarkoitus ajaa ruuvilla muotoon.

Fae jyrsin

Jaakko Turpeinen Yli-Iistä (puh. 040 5723223) urakoi peltoraiviolla. Fae-jyrsin on osoittautunut huomattavan tehokkaaksi. Riittävä koneen paino ja terien järeys takaa, että noin 30 cm syvälle asti on juurakot murusina. Kone ei ole myöskään kovin arka kiville, mutta terien kulumisen vuoksi teräkustannus nousee kivisillä alueilla turhan suureksi. Jyrsimen koko teräsarja maksaa noin 5000€

Tauno

Peltoalueen laidoilta löytyy kiviä ja ne alueet kuokitaan kaivinkoneella. Riittävän kokoisella koneella saadaan 20 m kerralla puhtaaksi. Jokohan ensi keväänä tällekin alueelle saa ruutata lietettä kylvää vaikka luomurypsiä?

08.11.2010

Mitähän lehmät oikein meillä nyt syö?
Sisäruokintakaudella, joka alkoi syyskuun alussa on jo kaksi lehmää kuollut hyvin äkkiä. Jälkimmäinen tapaus eli Vojonen1 huomattiin olevan illalla kipeä ja se käveli hyvin varovasti. Aamupäivällä se tosin oli jo jättänyt rehuannoksen syömättä. Lehmälle annettiin kipulääkettä ja päätettiin tilata seuraavana aamuna eläinlääkäri. Yön aikana Vojonen1 oli kuollut. Takana oli läjä hyvin veristä sontaa. Edellinen tapaus oli samantapainen mutta eläinlääkäri ehti sitä tutkia ja lääkitä ennen kuolemaa. 
Rehun seasta ruokintapöydältä on löytynyt pari kovaa ja terävää muovin kappaletta. Olisikohan rehuntekijä ajanut ja murskannut koneen läpi rehun sekaan jonkin muoviesineen, jonka palasia lehmät syö?

24.10.2010

ontuu

Ontuu poiki, ja maidontuotanto jatkuu. Robottilypsy onnistuu hienosti edelleen, vaikka maitoa on herunut Ontuulta elämänsä aikana jo 106 959,2 kg. Tästä voisikin laittaa valtakunnallisen kyselyn, montako satatonnari lehmää Suomesta löytyy hengissä, jonka robotti pystyy avustamatta lypsämään? Vinkkejä ja näiden lehmien osoitteita voi laittaa vaikka vieraskirjaan tai sähköpostiin ”tarmo ’ät’ aholanmaito.fi”. Ontuu lupaa laittaa kohtalontovereille kiitoskortin, ja näistä teräsmammoista voisi tehdä ”kuningatar” listan nettiin.

Ontuu tuli oikeastaan tiineeksi vahingossa. Edellisen kerran Ontuu poiki 27.12.2008 ja silloin päätettiin että sitä ei enää siemennetä. Mutta 2009 vuoden lopussa, kun Suvi sai siemennykseen toimiluvan, ja Ontuu tuli voimakkaaseen kiimaan, päätettiin siihen harjoitella siemennystä. Heti ensimmäisellä siemennyksellä se paukahti tiineeksi. Vasikka on pitkäsäärinen mustavalkoinen lehmävasikka. Vasikan nimeksi tuli Horjuu, koska se vieläkin tahtoo horjua pitkillä koivillaan. Horjuun isä on holstein rotuinen nuorsonni Kataran Altto Ylöjärven Viljakkalasta. Minkälainenhan suku emän puolelta silläkin sonnilla lienee? Terveisiä ja kiitokset vain sonnin kasvattajille, Kristalle ja kumppaneille Viljakkalaan.

17.10.2010

Kesä on päättynyt, peltohommat tehty ja töissä on siirrytty talvirutiineihin. Peltoja ja uudisraiviota toki voidaan kunnostaa maan jäätymiseen asti. 40 ha:n raivio on nyt ojitettu ja pääosan kannoista UPM nosti ja osti energiakäyttöön. Kaivinkonetta, jyrsijää ja muotoiluruuvausta tarvitaan vielä paljon.

Hiehot olivat koko kesän metsälaitumilla poikkeuksellisen rauhallisesti. Ei ollut ainoataan karkuretkeä ennen hirvenmetsästyksen alkua. Ensimmäisenä metsästyspäivänä kuitenkin hirvikoirat saivat kaikki laitumien kaksikymmentä hiehoa vauhkoontumaan, ja sitten niitä etsittiin kolme päivää ympäri metsiä. Lopulta kaikki hiehot löytyivät ja saatiin navettaan, mutta vasta kovan etsinnän työn jälkeen. Vastuuta kaikilta hirvimiehiltä ei näytä löytyvän, kun ei ole varmaa näyttöä siitä, kenen koirat olivat kyseessä.

unyrkki

Muutama viikko sitten saatiin ”oman” sonnin siementä typpipönttöön kun Aholan Unyrkki tuli yleiseen jakeluun. Unyrkin käyttömahdollisuudet ovat karjassa kuitenkin aika suppeat, koska suurin osa Aholan karjan ay-populaatiosta on samaa sukuhaaraa. Suku polveutuu Anja ja Alpo Pilton karjasta 90-luvun alussa ostetusta Ylläs-nimisestä lehmästä. Jo Ylläksen emältä Rusinalta oli ostettu 80-luvulla Voimamies niminen sonnipoika keinosiemennykseen. Kuvassa Aholan Unyrkki odottaa lähtöä karanteeninavettaan Muhokselle.

24.08.2010

noukkii

Kesän sää on ollut loistava. Sää on suosinut sadon korjuuta ja varsinkin säilörehunurmet ovat kasvaneet hyvin. Viime viikon lopulla piti nurmilta kerätä talteen jo kolmas sato. Kesän aikana siiloihin ja aumaan säilörehua kerättiin yhteensä viitenä päivänä ja paaleja urakoitsija teki kolmena päivänä, ja yhtään kertaa ei heinäkarheiden päälle satanut vettä. Kaikenkaikkiaan tällainen nurmiviljelyn helppous on harvinaista herkkua näillä korkeuksilla. Syksy on sitten alkanut sateisena ja voi olla että suunnitellut nurmen perustamiset jää tekemättä ja lietettä jää kaivoihin liikaa. Kukahan sitä ostaisi?

Eläimet kärsivät jonkin verran helteistä, ja maito määrä oli välillä huomattavasti normaalia alempana. Tiinehtyminen on ollut myös heikkoa. Pahemmilta ongelmilta on kuitenkin navetassa vältytty. Ulkomaanmatka lämpimiin maihin on tehty omaan saunarantaan ja se korvaa maito- ja tulomenetykset.

28.06.2010

Suuri yllätys odotti Oulujokivarressa eräällä vuokrapeltolohkolla, kun sen heinikkoa mentiin niittämään. Joku ahkera oli jo käynyt korjaamassa lohkon apilakasvuston talteen viimeistä kortta myöten. Meille ei jäänyt kerrassaan mitään. Naapuri lohkolla näkyi valmiita pyöröpaaleja rivissä, olisikohan sen urakoitsija erehtynyt lohkojen rajoista.

27.06.2010

Kesä on jatkunut säiden osalta kohtuullisesti ja ensimmäinen säilörehusato saatiin viime tiistain aikana siiloon. Säilörehun määrä ja laatu oli hyvä. Kun poutaa oli koko viikon, rehunteon lomassa tehtiin myös muutama hehtaari kuivaa heinää latokuivuriin. Alkavalla viikolla pitää vielä paalauttaa kaukaisimmat pellot urakoitsijalla, jonka jälkeen onkin ensimmäinen nurmisato kerätty talteen.

Kesähalla vieraili muutamana yönä ja taisi puida raiviolla kukoistavan ruissadon. Rankan ukkoskuuron jälkeen ruisvainio huojui uljaasti pystyssä. No tuleepahan siitä edes olkia kerättäväksi, ja hallan myötä poistui vähäisen ruissadon käsittelyongelma.

18.6.2010

Aholanmaito OY:n kotisivut kokivat rajun muodonmuutoksen kesäkuun alussa, kun vaihdoimme sivujen pohjaa sekä tekotapaa lähes ääripäästä ääripäähän. Nykyiset sivut tehdään, ja on tehty, alusta alkaen itse, ja tapa pyritään säilyttämään. Vaikka suurimmat muutokset ovat näkymättömiä, myös ulkoasu vaihdettiin kerralla uuteen.

Näin ollen erityisesti nyt kaivataan palautetta sivuston ulkonäöstä, toimivuudesta yms. käyttökokemuksiin vaikuttavista seikoista. Kun sivut on tehty kokonaan itse, voidaan myös kokonaisvaltaisiakin uusia ratkaisuja ajaa läpi helpommin. Tavoitteena sivustolle on olla mahdollisimman yksinkertainen ja ymmärrettävä sekä surffaajalla, että tekijöille.

Anna palautetta joko vieraskirjaan, tai sähköpostitse!

>Kirjoita vieraskirjaan , write to questbook>

30.05.2010
Toukotyöt ovat edistyneet hyvin, kun säät ovat olleet suotuisat ja vettä on satanut varsin sopivasti. Nurmet on hyvällä kasvualulla. Toukotöitä kuitenkin vielä riittää, kun kunnostettavia peltoja on paljon.


 
Moneen vuoteen ei ole toukokuussa lietesäiliöt olleet niin tyhjiä kuin nyt. Vredo-urakoitsija pääsi tulemaan sovittua aikaisemmin töihin ja vuorokaudessa liete hävisi maan uumeniin. Muutama sata kuutiota lietettä jäi toki säiliön pohjalle, kun yhden lietesäiliön jäät haittasivat sen sekoitusta ja urakoitsijan siirtovaunun pumppukuormain ei ylettynyt syvimmän säiliön on pohjalle. 



Vredon työjälki on suorastaan loistavaa, ja kun pellolle ei jää normaaliolosuhteissa näkyviä ajouria on nurmen sato-odotuksetkin tässä vaiheessa hyvät.  

19.05.2010
Kesä tuli niin nopeasti että ei ole mukana pysytty. Toukokuun alussa olimme pariviikkoa lomalla, maatalousnäyttelyssä ja maatilakierroksella Sveitsi-Itävalta-Italia alueella, tutustumassa lähinnä alueiden luomutuotantoon ja nautakarjan hoitoon. Vuokra-autolla ajelimme vuoristoteitä ja ihmettelimme vaikeita viljelyolosuhteita vuoristossa Alppien rinteillä. Kävimme yhdeksällä maitotilalla vierailulla ja yksi Lely-robottitilakin sattui vahingossa vierailureitille.  Kun palasimme kotiin alkoi kesä ja toukotyöt.

snyrkki

Vuosien saatossa on harvakseltaan saatu myytyä keinosiemennykseen sonnipoikia, ja nyt Faba ilmoitti mukavia uutisia. Snyrkin poika Unyrkki sai ensimmäisessä jälkeläisarvostelussa hyvät pisteet ja on ehdolla valiosonniksi. Snyrkin emälinja on hyvin kestävää sukua, vaikka Snyrkki itse poistuikin karjasta neljäntenä tuotantovuonna.  Vuonna 2008 iski karjaan todella vaikea sorkkavälin ajotulehdus ja kolme lehmää jouduttiin poistamaan taudin vuoksi. Snyrkki oli niistä yksi.  Kuvassa Snyrkki ensikkona vuonna 2005.

14.04.2010

Lumi lähti muutamassa päivässä ja kevättyöt painaa kohta päälle. Kevään aikana laitettiin vakuutusyhtiöt kilpailemaan keskenään ja nyt näyttää vahvasti että Lähivakuutus saa kilpailussa voiton. Vielä kuitenkin ehtii tapahtua paljon ja ehtojen vertailu onkin aika haastavaa.

Maidon markkinatilanne on viime vuosien aikana heilahdellut voimakkaasti  ja on käynyt selväksi että ylituotantotilanteessa suomalaisenkin maidon pitää kilpailla maailmanmarkkinoiden hintojen kanssa. Selvää on se että Suomalainen pohjoinen maidontuotanto ei pärjää hintakilpailussa tanskalaisten ja varsinkaan Amerikkalaisen maitojauheen kanssa.
Maidossakin pitäisi kotimaisen tuotannon profiilia nostaa vieläkin korkeammalle. Laadussa ja eläinten hyvinvoinnissa Suomalainen maidontuotanto kyllä pärjää, mutta viesti menee huonosti eteenpäin.  Kuluttaja päättää missä maito tulevaisuudessa tuotetaan ja  tuotanto pitäisi olla entistä avoimempaa.

Luomutuotannolla on kuluttajien keskuudessa hyvä mielikuva ja pitkästä aikaa on luomumaidosta markkinoilla pulaa.  Kesän aikana tehdään päätös aloittaako Aholan Maito OY luomumaidontuotannon Valiolle huhtikuussa 2011.

Case tuli etupää remontista ja varsin positiivista oli se että remonti menee takuuseen. Maahantuoja kuitenkin ottaa hyvin vastuun myymistään koneista. Mutta työ voisi olla korjaamolla huolellisempaa. Navan laipan alta vuotaa tietyssä asennossa öljyä ja voitelee automaattisesti vanteen ja renkaan.  

Syksyllä ylös revityt kannot kuivaa sievissä kasoissa kevät tuulessa ja lumi sulaa liian nopeasti. Hankikelillä olisi ollut hyvä kerätä polttopuuta aukean laitamilta. Montakohan vuotta menee ennen kuin tähän pystyy kaskinaurista kylvämään? Lietettä nauriin lannoitteeksi olisi jo nyt kaikki säiliöt suunnilleen täynnä. 
  

Kevään aikana on tieuran laidalle kertynyt energiapuuta jonkinlainen kasa. Kevät tuli niin nopeasti että voi olla että osa kannoista ja risuista jää keräämättä ja haittaa siten kesän toimenpiteitä naurismaalla. 

01.03.2010
Viimeinkin pitkä pakkaskausi päättyi ja vesikelillä on monet työt paljon helpompia. Hiehojen lietekouru tarvitsee huuhteluvettä, takapäässä lanta ottaa ritiläpalkkeihin kiinni.. Kouru jäi viime kesänä huuhtelematta. Asuinrakennuksen hieno panospuhdistamo pitää tyhjentää ja huuhdella jo toisen kerran puolentoista vuoden aikana. Jostakin syystä  suunniteltu bakteerikanta on kuollut ja likakaivot haisee. Turhan herkkä systeemi.

Viime viikkoina on oikein urakalla hajotettu eri laitteita ja koneita. Robotin ruokinta-aseman täysrehun annosteluventtiili on takerrellut jo pitkään ja ohjelmoitu rehumäärä on lehmille jäänyt huomattavan vajaaksi. Tämä on näkynyt maitomäärissä. 
 Paineilmakompressorin kuivain vaihdettiin takuuseen jo toisen kerran, ja uusi kuivain oli viallinen. Kompressorin lämpösuoja alkoi muutamanpäivän päästä laukomaan pois päältä. NHK-keskus toi jo varakompressorin ruokkimaan robotin ilmantarvetta, kun vikaa etsittiin kompressorin käyntihäiriöihin. 
Sitten Casen etunapa löi lukkoon kesken viiden kympin vauhdin. Jotakin siellä navassa irtosi. Oli todella onnekasta että Case pysyi tapaturmassa tiellä.

Pakkasten vuoksi Touranin kaasupoljin katkesi ja jarrut on jumissa vähänväliä ja wepaston vuoksi akku tyhjä useita kertoja. 
No jospa sitten kesällä kiireaikana laitteet ja koneet kestää.       

27.01.2010

Vuosi on alkanut pakkasten merkeissä. Parhaillaan pakkanen on laskenut -35 alle ja se aiheuttaa jo päivittäisissä askareissa vaikeuksia. Navetassa ovien ja seinien vieressä olevat vesiputket tahtoo välillä jäätyä. Ulkokasvatuksessa olevat hiehot ovat kuitenkin pärjänneet hyvin. Kun tarjolla on kuivaa säilörehua ja haaleaa vettä, pakkanen ei aiheuta niille ongelmia. 

Viime vuosi oli taloudellisesti aika raskas. Maidonhinta tipahti ja sen myötä tulonalennus oli raju. Sorkkaepidemia aiheutti kustannuksia ja useita ylimääräisiä eläinpoistoja. Maidontuotanto ei kasvanut odotetulla tavalla, vaikka keskituotos pysyi kohtuullisena vajaassa yhdessätoistatuhannessa. Sorkkaepidemia huonontaa vielä tämän vuoden tulosta.  Huonojen vuosien vuoksi ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon. Siksi viime vuoden lopulla aloitettiin suunnitella vähän laajemman luomumaidontuotannon aloittamista ehkä vuonna 2013. Reunaehtona on käytettävissä olevan peltoalan suotuisa kehitys navetan lähellä ja maidonhinnan muutoksen positiivinen näkymä.