Vuosi 2018

Ajanjankohtaista

17.12.2018

Vuosi lähenee loppua ja vanhat romut räjähtelevät käsiin. Viljaspiraaleja on korjattu useampaan kertaan, pikku Shäfferiin on vaihdetttu startti ja virtalukko, Valtraan etuakseli, puuhapeteä on tinattu muutamaan kertaan, ja robotteihinkin on jo pitänyt vaihtaa osia. Myös lehmien parsipedit menee talven aikana vaihtoon ja vanhannavetan viimeisetkin poistopuhaltimet puskivat savut pihalle. Ja paljon muuta. Kohta pitää palkata toinen kokoaikainen huoltomies.

Pienet vasikat ovat syöneet nyt vasikka-apetta kuukauden päivät ja hyvin ape maistuu. Keskimäärin apetta on kulunut lähes neljä kiloa vasikaa kohti. Mahat ovat pysyneet kunnossa ja todennäköisesti kasvutulokset paranevat. Viime viikolla tehtiin apetta toinen kolmen tonnien erä ja kultus näyttää vain kiihtyvän. Rahaa ainakin palaa ja Jakeluvälineeksi sanko ei enää riitä. Muutaman kuukauden päästä saadaan ensimmäisiä talouslukuja.  

13.11.2018 VasikkaMix

VAsikoiden kasvutulokset eivät ole tyydyttäneet. Osa vasikoista on kasvanut loistavasti ja osa on jäänyt huomattavasti jälkeen tavotteesta. Suurin ongelma on maitojuotolta vieroitusvaiheessa. Luomuvasikoille ei ole riittävän hyvää luomuväkirehua tarjolla. Jos vasikka syö väkirehua paljon, on pötsi ihan kuralla. 

Nyt kokeillaan uutta systeemiä. Vasikoile valmistettiin eilen omaa kuivaa apetta reilun kuukauden koe erä. Ape pitäisi riittää ainoana rehuna puolivuotiaaksi asti, ja sitä pitäisi pystyä syömään vaikka kuinka paljon. Raaka-aineena appeessa on nuori kuivaheinä, Hankkijan tilaseos ja luomumelassi.    

13.10.2018 Syystöitä

Kuivan kesän jälkeen tuli hyvä syksy. Nurmet kasvoivat pitkään ja muutamalta lohkolta korjattiin kolme satoa. Säilörehu riittää lehmille aikalailla.  Sadonkorjuun jälkeen pellot kantavat hyvin ja kuivalanta ja liete levitettiin kynnöksen alle hyvissä olosuhteissa. Pitkästä aikaa oli kesä, ettei tarvinnut märkyyden kanssa taistella koko kesänä. Tämmöisiä kesiä lisää.

15.8.2018 Taas rehua

Poutaviikko ja rehuntekoon jouduttiin taas. Sateiden ansiosta  toinen nurmisato oli hyvä. Heikon ensimmäisen sadon vuoksi säilörehu ei  vielä riitä ja sitä tarvitaan lisää. Jos syksy on pitkä, yksivuotiset nurmet saattavat tuoda vielä apua rehupulaan.  Muuten joudutaan ostoksille. 

23.7.2018 Betonia

Helteiden välissä muutama sadekuuro on antanut hellää kosteutta nurmile ja voi olla että niistä joudutaan korjaamaan toinen sato. Ennen rehuntekoa pitäisi saada varastot kuntoon.  Maanantaina valettiin uuden siilon pohja. Liippari istuskeli ja ajeli liippauskoneella niin että helteessä tukka hulmusi. Mahtoi työ olla vähän helpompaa, kuin käsipelillä liippaus.

18.07.2018 Rehun korjuuta ja kallis ympäristötarkastus

Nyt kokeillaan rehun korjuta yksivuotisista nurmista uusilla koneilla paremmalla onnella. Virna-Ohra-raiheinä seos on kasvanut hyvin ja tämä paikkaa jonkin verran ensimmäisen nurmisadon puutteita. Jos sataisi vettä, niin syksyn rehudadon toiveetkin paranisivat. 

Aamulla kävi jostakin virastosta ahkera ympäristötarkastaja. Eipä tällä kertaa ollut mikään turha heppu. Maksettavaa ja rakennettavaa määrättiin reippaasti. 
Yksi lietekaivo meni käyttökieltoon, vanhan navetan 1990 rakennettu vessa meni käyttökieltoon ja polttoaine varaston lattia pitää korjata.  Hintalappu yhteensä  noin 30 000€. Hyvä kuitenkin että rahalla selviää eikä tarvitse lähteä linnaan. 

28.06.2018 Romut hajoo

Ensimmäinen säilörehusato saatiin korjattua, ja ilmat suosi työtä. Rehunteko on oikeaa työn juhlaa. 
Sato oli huono, ja muutenkin oli haasteita riittävästi. Sadan hehtaarin niittäminen aiheutti harmaita hiuksia. Heti ensimmäisenä aamuna, maanantaina niittokoneen lautanen lensi taivaan tuuliin laakerivaurion takia. Samantien piti lähteä kauppaa ja ostaa läjä laakereita varalle. Samana iltana Massikan ureapumppu sanoi sopimuksen irti ja pysäytti niiton. Haka-traktorin myyjän avustuksella saatiin esittelytraktori rehuntekoon. Seuraavana aamuna salaojakaivo oli pellolla väärässä paikassa ja etukoneen runko repesi ja teräpalkki vääntyi rupelille. Sitten meni hermot ja urakoitsija niitti loput. Keskiviikkoiltana rehut olivat kuitenkin siilossa ja siilo peitelty. Ihme juttu.

21.06.2018 Rakentamista ja koneita

Vettä on satanut, ja säilörehua pitää sittenkin kerätä tänäkin kesänä talteen. Rehunkorjuun lomassa hajoitettu siilo rakennetaan uudelleen. Moilasen nosturi laittoi Kolppasen elementit riviin ja heinäkuussa siilon pitäisi valmistua. Vähän isompi mitä entinen.

Uusi Schäfferi suvaitsi viimein kotiutua lähes viisi kuukautta myöhässä. Vänha palvelija saa lähteä parempaan kotiin.  Kuormaimen työlaitteita on ostettu ja sovitteita vaihdettu  pitkin kevättä ja lopultakin päästään näillä töihin. 

Mutta Schäfferin keulassa tuli ongelmia. Työlaitteet eivät sopineet turpaan kiinni.  Schäfferi tuli väärällä otelevyllä ja turpa piti hitsata täysin uusiksi. Toivottavasti tehdas toimittaa joskus oikean otelevyn. 

13.06.2018 Purkuhommia

Kuivuuden vuoksi säilörehun sato-odotukset eivät ole korkealla. Kun apila kituu, se ei anna maahan typpeä. Sitten ei mikään muukaan kasva. Kun satoa ei tule, ei tarvita varastoja. Alkuviikosta Jouni pisti yhden rehusiilon matalaksi.

02.06.2018 Muovia

Viime vuosina tilan jätemuovit on kerätty tarkasti talteen ja toimitettu Ouluun jätteenpolttolaitokselleViimeisen vuoden aikana on muoveja kerätty lajiteltuna talteen 6,9 tonnia. Oulun kaupunki saa tästä muovista  paljon energiaa ja meille palkkana on iso lasku. Reilu tuhat euroa, eli ympäristönhoito maksaa. 

29.05.2018 Pölisee

Sää on suosinut toukotöitä. Vettä ei ole satanut koko aikana ja nyt alkaa olla kuivaa. Välillä koneet hukkuu ja  eksyy pölypilveen, ja joskus saa pysäyttää työt pölyn hälvenemisen ajaksi. Mukavaa välillä tällainen kevät.    

11.5.2018 Roundupia luomussa?

Viime syksyn kymmenen tuuman pituinen ja tiheä raiheinäkasvusto teki tehtävänsä. Uudistetava nurmi on puhdas  kuin Roundupin jäljiltä. Tähän on hyvä perustaa uusi nurmi.  Joskus joku homma saattaa luomuviljelyssäkin onnistua. 

4.5.2018 Tappomeininki

Tänään oli vuorossa karanteeniosaston pesu ja vaahtodesinfiointi.  Vuonna 2015 aloitettu agalactiae saneeraus jatkuu. Viime ja tämän vuoden aikana on löydetty 28 tartunnan saanutta lehmää ja lähes kaikki näistä on teurastettu.  Sairaaksi todettu lehmä on eristetty aina välittömästi karanteeniin muista lehmistä.

  Huhtikuussa otettiin taas näytteet  jokaisesta karjan lehmästä kahteen kertaan.   Ensi viikolla otetaan vielä näytteitä kolmas kierros ja maanantaina saapuu agalactiae partio kaivamaan ympäristönäytteitä tilan joka kolkasta. Lisäksi kaikki poikineet ja soluttavat lehmät testataan erikseen. Tankkimaidosta otetaan bakteerinäyte kerran viikossa.   Kaikki agalactiaebakteerilöydökset hoidetaan lopullisesti ja koko bakteeripopulaatio tapetaan sukupuuttoon. Tästä on jo kärsitty riittävästi. 

13.03.2018 Uraa  

Navetan ritiläpalkin pinta ovat neljässä vuodessa hioutunut sileäksi ja ajottain lehmät liukastelevat käytävillä. Suuremmilta vahingoilta on vältytty, mutta kuitenkin asiaan haluttiin parannusta. 

Muutama viikko sitten Fabalta tilattiin ritiläpalkkien uritus. Pojat tulivat ja jyrsivät koneella parissa päivässä kummankin navetan ritilät urille. Kallis homma mutta lehmien kulku käytävillä näyttää heti hallitummalta. 

09.03.2018 Hometta

 Syksyn kaurasijoitusten tuotto huononee edelleen. Tappiot lähestyvät jo kohtuullisen sietokyvyn rajaa. Kauran hinta on pudonnut syksystä 100 €/tonni ja jo tämä on aiheuttanut yli 10 000€:n tappion.  Nyt avatussa uudessa makkarassa on hometuneita ja lämmenneitä paakkuja. Oliko vilja paikoin liian kuivaa ja joutunutta murskeviljaksi, vai oliko jyvät sateen vuoksi valmiiksi alkuhomeessa vai onko makkarassa ilmaa? Vai johtuuko homeet linnuista, jotka tekivät makkaran kylkeen muutamia reikiä syksyllä.  Joka tapauksessa useita tonneja litisteviljaa saa laittaa suoraan kompostilavalle. 

19.01.2018  Vuosi alkaa

 Uusi vuosi ja uudet kujeet. Potkuja ei Aholan Maidon toimivalle johdolle vielä tullut, mutta tuotannon on noustava ja asetettu tavoite on saavutettava parin vuoden sisällä. Tätä varten aloitettiin heti toimenpiteet.  Vieremältä ostettiin aluksi seitsemän nuorta hiehoa. 
Vuoden aikana 1,5 miljoonan myytävän luomumaitolitran tavoitteen saavuttamiseksi on parannettava kahta asiaa.  Lypsyssä on oltava kokoajan noin 130 lehmää,  ja lypsylehmille syötettävän säilörehun ME-indeksin on oltava yli 110. 

Jos näihin päästään, tavoite täyttyy helposti. Luomusäilörehun teossa säällä on oma vaikutuksensa, mutta eläinten laatuun ja määrään voi itse vaikuttaa. 

Välittömät potkut vältettiin,  kun viime vuoden tulos oli myöhäisestä keväästä ja  vaikeasta kesästä huolimatta kuitenkin hyvä.  Ja vaikka lokakuun kaurasijoitukset ovat hinnan laskun vuoksi tuottaneet vuoden vaihteeseen mennessä yli 10 000 euroa tappiota ja nekin on alaskirjattu tulokseen. 
Kädet nyrkkiin ja työ jatkuu.