Omavalvonnan Kuvaus
Kohdissa 1. – 3. luetellaan tilan puhtaanapidon kohteet. Kuvaus –sarakkeeseen kirjataan asiakohdat lyhyesti tai laaditaan erillinen kuvaus, johon viitataan. Mikäli Maidon laatukäsikirjan menettelyohjeet ja tilan toimintapa ovat täysin yhtenevät, voidaan ko. kohtaan kirjata ”Maidon laatukäsikirjan mukaan”.
1. Tilojen puhtaanapito
Eläintilat
Makuuparret Lypsylehmien makuuparret puhdistetaan kolalla kaksi kertaa päivässä, Nuorkarjan ja ummessa olevien lehmien parret puhdistetaan kerran päivässä. Kuiviketta lisätään pienkuormaimella tarvittaessa noin kahden viikon välein makuuparsien eteen. Makuuparsien edessä olevaa turvetta vedetään lehmien alle päivittäin.
Käytävät Automaatti raappa puhdistaa ritiläkäytävät kahden tunnin välein. Työntekijät valvoo, että raappa toimii. Ne osat käytävistä johin raappa ei pääse, puhdistetaan kolalla päivittäin.
Poikimaosasto Poikimaosaston kuivikepohja tyhjennetään noin kerran kuukaudessa. Pohjalle laitetaan hiekkaa tai haketta, parsiin turvetta, josta se valuu lehmien alle ja kestokuivikekäytävälle.
Sairaskarsina Sairaskarsina puhdistetaan ja kalkitaan aina käytön jälkeen. Ennen eläimen siirtoa karsinaan, siihen laitetaan kuivikkeeksi turvetta tai kutterinlastua
Erotteluparret Kiimaisten ja hoitokäsiteltävien lehmien erotteluparret puhdistetaan ja huuhdellaan vedellä aina käytön jälkeen. Eläimien alla käytetään riittävästi kuivikkeita.
Siirrettävä yksilövasikkakarsina Oljet vaihdetaan ja tarvittaessa. Karsina puhdistetaan aina olkien vaihdon yhteydessä. Tarvittaessa karsina pestään painepesurilla ja kalkitaan.
Ryhmävasikkakarsinat Olkipohjainen ryhmäkarina tyhjennetään ja puhdistetaan noin parinviikonvälein, Vanhempien vasikoiden makuualusta puhdistetaan kerranpäivässä ja kuivitetaan kahdesti päivässä.
Kuukausisiivous Ikkunat pestään noin kerran kuukaudessa.
Navetan vuosipuhdistus Navetta pestään painepesurilla kerran vuodesa yleensä kesällä, tai sitten kun tulee tarkastajia tai häävimpiä vieraita.
Maidonkäsittelytilat
Lypsurobotti
Lypsyrobotin alaosa ja lattiat huuhdellaan vedellä kaksi kertaa päivässä. Harjaa ja pesainetta käytetään tarvittaessa. Samalla lehmien kulkuväylät robotille kalkitaan. Maidon erottelu sankot pestään aina käytön jälkeen. Parempi pesu robotille tehdään noin kerran viikossa ja aina huollon yhteydessä
Robotin automaattisen pesujärjestelmän toiminta tarkastetaan kaksi kertaa päivässä tietokoneen valvontaohjelman graafiselta näytöltä
maitohuone, lattia Lattia pestään noin kerran viikossa ja tarvitaessa useammin. Maitohuoneeseen tullaan sisälle vain puhtailla jalkineilla, näin maitohuone pysyy puhtaana.
maitohuone, seinät ja katto Puhdistetaan kostealla rätillä ja harjalla kerran vuodessa
maitohuoneen edusta Huolehditaan jatkuvasti, että maitohuoneen edusta on kuiva ja sepeli puhdasta. Piha-alueelle lisätään sepeliä joka kevät.
Rehutilat
Ruokintapöytä Lehmien ruokintapöytä työnnetään pienkuormaimella tyhjäksi kerran päivässä. Jäännösrehu jaetaan nuorkarjalle. Nuorkarjan pöytä puhdistetaan noin kerran viikossa. Ruokintapöydän keskiosa harjataan puhtaaksi kaksikertaa päivässä.
Väkirehusiilot Aina kun väkirehusiilo tyhjentyy, tarkistetaan sen kunto ja puhtaus sisäpuolelta. Tarvittaessa pilaantunut rehu poistetaan ja siilo puhdistetaan mekaanisesti. Automaattiruokinnan siilot ajetaan tyhjäksi kerran vuodessa tarkastusta varten.
Säilörehun laakasiilot Ennen uuden rehun säilöntää siilot harjataan harjakoneella puhtaaksi ja tarvittaessa siiloja kunnostetaan.
Rehunkäsittely lato Säilörehua otetaan latoon kerralla noin kahdenpäivän tarvetta vastaava annos. Varaston ollessa tyhjä se siivotaan harjalla.
|
2. Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden puhtaanapito
2.1 Rehut ja ruokinta
Säilörehuvaunu Säilörehun jakovaunu puhdistetaan, rasvataan ja terät teroitetaan noin kolmen kuukauden välein.
Jauhomylly Mylly tarkastetaan ja puhdistetaan pari kertaa vuodessa
Rehukioskit Rehukioskit tarkastetaan ja puhdistetaan noin kolmen kuukauden välein.
Vesi juomalaitteet Vesikupit ja altaat tarkistetaan kaksi kertaa päivässä, ettei niihin ole joutunut ulosteita. Kupit ja altaat pestään harjalla kerran viikossa.
Vasikoiden hapanjuotto laitteet Tankki pestään aina ennen uuden juoma-annoksen valmistamista. Letkut ja tutit pestään samalla kertaa. Tutit vaihdetaan tarvittaessa.
Juottoämpärit ja tuttipullot Pestään aina käytön jälkeen
2.2 Maidonkäsittely
Automatiikka huolehtii maidon lypsystä, siirrosta, jäähdytyksestä ja välineiden pesusta. Järjestelmän toimintaa valvotaan tietokoneen valvontaohjelmasta. Valvontaohjelma mittaa minuutin välein tankin lämpötilaa, maitohuoneen lämpötilaa, robotin pesuveden lämpötilaa ja maitoputkenlämpötilaa ennen tankkiliitosta. Ohjelman tekemästä graafisesta kuvaajista näkee heti poikkeamat järjestelmän toiminnassa.
Lypsyrobotti Lypsyrobotti suorittaa järjestelmän pesun kolme kertaa vuorokaudessa. Pesun edellä robotin pesuveden lämpötilan tulee nousta yli 60 asteen ja pesun aikana maitoputken maitotankin vieressä lämpötilan tulee nousta yli 50 asteen. Jos robotti ei havaitse pesuainetta se tekee asiasta hälytyksen. Poikkeamat normaalista selvitetään ja korjataan.
Käytetyt pesuaineet: Astrid Lin, Astrid Cid, Astrid L, Vedinkastoaine : K-Agro PRODIP PLUS
Tilasäiliö Maitotankin lämpötila on maidon jäähdytyksen aikana normaalisti 2-4 astetta. Tyhjennyksen jälkeen automaattisen pesuna aikana tankin lämpötila tulee nousta yli 45 asteen. Pesun jälkeen lämpötilan pitää laskea alle 6 asteen puolentunnin aikana.
Pesuaineet: Astrid Lin ja Astrid Cid
Tilasäiliön lauhdutin Lauhdutin puhdistetaan kerran vuodessa. Lämmönvaihtimen toiminta tarkastetaan huollon yhteydessä.
Maitohuoneen ilmavaihtolaitteet Jos Maitohuoneen lämpötila poikkeaa normaalista, tarkastetaan, säädetään ja kunnostetaan maitohuoneen ilmanvaihto ja lämmityslaitteisto.
2.3 Muut Navetan ilmanvaihtolaitteet Navetan ilmanvaihtoa seurataan jatkuvasti . Puhdistetaan, säädetään ja korjataan tarvittaessa
Karjaharja Karjaharja puhdistetaan ja huolletaan kerran vuodessa.
|
3. Eläinten puhtaanapito ja eläinten puhtaana pysymistä edistävistä toimista
3.1 Utareiden ja vedinten puhdistus Tarkkaillaan kaksi kertaa päivässä robotin suorittamaa utareiden puhdistusharjausta. Utareiden puhtauden lypsytapahtuman aikana näkee myös siivilä sukasta. Jos sukka on tavanomaista likaisempi selvitetään ja korjataan syy.
3.2 Kuivitus Parin viikon välein pukataan pienkuormaimella kuivikkeita makuuparsiin. Kuivikkeena käytetään yleensä turvetta ja vasikoilla lisäksi kutterinlastua. Eläimet pyrrittelevät kuivikkeita alleen.
3.3 Eläinten harjaus Automaattinen karjaharja harjaa eläimiä kun eläin tulee käsittely etäisyydelle. Päivittäin tarkkaillaan karjaharjan toimintaa.
3.4 Karvojen leikkuu Utareet Utarekarvet poltetaan nestekaasuliekillä lehmältä aina poikimisen jälkeen. Muulloin utarekarvat poistetaan tarvittaessa. tarvittaessa Koko eläin Kokoeläimen karvaaminen on aivan turhaa hommaa ja se pitäisi lailla kieltää. Tyhmät sitä tekee hikihatussa ja paskapölyssä. Hännät Häntäkarvat leikataan mahdollisimman lyhyeksi noin puolenvuoden välein.
3.5 Sorkanhoito Lehmien sorkat hoidetaan kaksi kertaa vuodessa. Tervejalkainen lehmä pysyy puhtaana ja tuottaa laadukasta maitoa.
3.6 Eläinten parsien säätö ja eläintiheys Makuuparren etuesteellä ja niskaputkella säädetään eläimen makuu asento niin että parsi pysyy puhtaana ja eläimen on helppo asettua makuulle. Kuivitettu japehmeä parsi huokuttelee lehmää makaamaan parteen. Eläinosaston eläinmäärä pidetään kohtuullisena, niin että kaikilla on mahdollista maata parressa ja käytävillä on tilaa riittävästi. |