Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


31.12.2011

Hengissä on selvitty tästäkin vuodesta tähän saakka. Luomumaidontuotantoon siirtyminen ei ollut aivan helppo päätös ja etukäteen epäilytti monet asiat. Nyt näyttää vahvasti siltä että päätös oli oikea. Luomumaidon kysyntä on vahvistunut voimakkaasti ja sen vuoksi luomumaidon hinta tuottajallekkin on nousu suunnassa. Taloudelliset odotuksen näyttävät hyviltä ja eläimet ovat olleet entistä terveempiä.

Mitkään ennakkopelot luomumaidontuotannon vaikeudesta ei ole vielä toteutuneet. Korkeatuottoinen jalostuskarja sopeutuu hyvin luomu rehustukseen. Lehmien väliset erot ovat kyllä voimistuneet. Pienet Ay lehmät näyttävät häviävän tuotannossa entistä enemmän.Jos eläimellä ei ole kapasiteettiä syödä karkearehua riitävästi, luomurehustus tuo vaikeuksia. Keskituotos putoaa, mutta ei niin paljon kuin odotettiin. Vuoden päästä tässäkin ollaan viisaanpia ja voidaan tehdä tarkempia johtopäätöksiä.

Suurimmat haasteet on koettu eläinten luomusääntöjen mukaisessa laiduntamisessa märkänä kesänä. Kaikki yli kolmekuukautta vanhat eläimet ovat saaneet olla kesäkauden laitumella, ja laidunlohkot kävivät riittämättämiksi syyskesällä. Tulevaisuudessa laidunnukseen pitää panostaa homattavasti ja varata kuivia laidunmaita märkien aikojen varalle. Pienille vasikoille pitää tehdä verkolla aidattu tarha, jossa ne pysyy, ja jonne ne on helppo ruokkia riittävän hyvin. Juottovasikoiden ruokinta luomumaidolla on kyllä kallista. Atria maksaa ternivasikalle kahdenviikon jälkeen hoitolisää 2€/päivä. Kun vasikka juo luomumaitoa 6-8 l päivässä, on tappio jokaisena päivänä sonnivasikkaa kohti monta euroa. Maitoa on mennyt vasikoille parhaina päivinä yli 150 litraa. Pitäisiköhän napata nuo sonnivasikat kastikelihaksi heti syntymän jälkeen.

mittari

Vuoden viimeisenä päivänä tulee oma luomutuotannon ennätys päivämaidon määrässä. 2000 mennee lelyn mittareiden mukaan rikki että paukkuu. Seuraavaan tonniin onkin siten tavoiteltavaa,.. tai jos edes saisi pidettyä tuotannon kokoajan läheskään tällä tasolla.

20.11.2011

Vihdoinkin syksy kääntyi talveksi ja alkoi pikku pakkaset. Loskakelit ovat aiheuttaneet aivan riittävästi työtä ja vaivaa. Peltoraivio on kuitenkin saatu nyt lähes kokonaan jyrsittyä, kivisillä laidoilla pitää vielä käyttää kaivinkonetta. Ensi kesänä pitäisi jostakin löytää urakoitsija, joka ruuvaisi pellot oikeean muotoon. Sitten vain nauriin kylvöön.

Pitkästä aikaa päästiin näkemään poikiminen, kun Tanja pyöräytti reippaan lehmävasikan. Vasikka oli jo seitsemäs viikon sisälle ja viisi lehmää on pikapuolin poikimassa. Vasikan juottajalla on töitä ihan riittävästi.

16.10.2011

Syksy on ollut märkä, vettä on satanut lähes joka päivä. Kolmannen säilörehusadon korjuun aikana oli muutama päivä poutaa ja sato saatiin laadukkaana aumaan. Pelloille tuli kyllä liikaa uria. Märkyyden vuoksi syyskynnöt jää keväälle.

calf

Lehmiä poikii poikimaosastolla tasaiseen tahtiin, ja on harvinaista että kukaan pääsee edes poikimista näkemään. Nyt on tullut ongelma vasikoiden tunnistamisessa. Kun osastolle ilmaantuu samanaikaisesti useita vasikoita, joutuu joskus vasikan emän arpomaan. Jalostuseläimen kohdalla suku selvitetään sitten karvanäytetutkimuksilla.

rakentaa

Uusi katoskin valmistuu hiljalleen kun se sai lauantaina katon päälleen. Itsekantavilla pelleillä ja vanhoilla sähköpylväillä saa edullista varastotilaa.

08.09.2011

halli

Siitä se alkaa. No vaikka apekomponentti varaston valmistus, kun varastot kävi ahtaiksi.. Luomuvalkuaisrehuja pitää ostaa ennakoiden ja suuremmissa erissä, kun niistä on välillä markkinoilla pulaa. Useamman rekka-autolastin ahtaminen vanhoihin varastoihin tekee tiukkaa.

rakentaa

Maahan upotettiin muutama kymmenen vanhaa sähköpylvästä, joiden nokkaan kertopuupalkkien varaan nakellaan itsekantavia peltejä. Seiniin peltiä ja vaneria ja lattiaan betonia. Varasto on sitten valmis.

putoaa

 

19.08.2011

Syksy tulee väkisellä ja kohta alkaa navetassa ruuhka-aika. 46 lehmää pitäisi poikia ennen vuodenvaihdetta. Kun vielä luomumaidontuotannossa vasikoita juotetaan kolme kuukautta, käyvät vasikkatilat auttamatta liian pieniksi. Tulevaan ruuhkaan varaudutaan vasikka igluilla. Pesuosa Oy:ltä tilattiin muutama Calf-Tel Deluxe II vasikkatalo testikäyttöön, ja aika näyttää tilataanko niitä lisää. Ainakin ensikokemus igluista ja myyjästä ovat positiivisia. Kilpailukykyinen hinta, nopea toimitus ja asiallinen tuote.

iglu

Poikimaruuhka johtuu puolentoista vuoden takaisista virheistä. Hedelmällisyyden hallinnassa ajettiin heti kunnolla pensaaseen. Kun ajatus luomumaidontuotantoon siirtymisestä varmistui, vaihdettiin kaikki karkearehut luomulaatuisiksi ja siten vähemmän seleenirikkaiksi.. Samalla kivennäis rehujen toimittaja vaihdettiin ja kivennäisetkin sisälsivät entistä vähemmän seleeniä. Kalsiumia oli rehuannoksessa liikaa mikä vaikeuttaa seleenin imeytymistä. Lehmien tiinehtyminen loppui. Vajaa vuosi sitten tutkittiin ja laskettiin kaikkien rehujen kivannäis ja hiven aineet. Sen perusteella korjattiin puutteet ja parantuneet tulokset näkyvät vasta nyt. Kallis opetus.

calf
Pari iglua paikallaan ja yksi kiinalainen ostovasikka testaa karsinaa parempien vasikoiden puutteessa. Kovilla pakkasilla iglut siirretään johonkin puolilämpimään tilaan.

Kohta pitäisi kaupoissa alkaa olla myytävänä Aholan Maidon luomumaitoa. Puolivuotta on eläimillä luomuruokintaa ja hoitoa takana ja meijeri aloitti luomukeräilyn. Syyskuussa luomumaito näkyykin jo maitotilissä. Siirtyminen luomumaidon tuotantoon on sujunut ilman suurempia ongelmia. Ruokinnasta johtuvia sairauksia ei ole nyt viime kuukausina ollut ja sorkkavaivatkin ovat historiaa. Maito määärä on toki vähentynyt reilusti, mutta vasta tulevaisuus näyttää minkä verran. Korkeimmat herumiset ovat kuitenkin 50 kg:n paremmalla puolella.

06.08.2011

Kesän sää on ollut välillä kostea ja nurmet ovat kasvaneet reippaasti. Toinen säilörehusato korjattiin heinäkuun lopulla ja laatu ja määrä olivat hyvät. Ainoastaan toisen raaka-aine näytteen matala D-arvo aiheuttaa ihmettelyä.

vesi

Säilörehun korjuun edellä muutama ukkoskuuro kasteli pellot ja aiheutti monin paikoin tulvia. Vuoden 2010 raiviolta jäi sato korjaamatta. Onneksi sen jälkeen on poutaa riittänyt ja lohkolta voitiin korjata heinä latokuivuriin kuivattavaksi ja lehmille niittorehuksi.

kivi

Vanhoilla pelloilla on pieniä pintakiviä niittäjän ja rehuntekijän harmina ja niitä on hyvä joskus nakella metsään. Jos noukinvaunu tuollaisen kiven nielaisee, voi ehkä mennä muutama terä rikki. Muuten kivet ei haittaa paljoa viljelyä. Kun sen kerran nakkaa riitävän kauaksi metsään, takaisin se ei koskaan tule. Tuon opetti Matti kerran Agronetissä..

25.06.2011

 

Hiehot vilvoittelivat Naamanjoessa Juhannus helteessä

24.06.2011

Säilörehun korjuun jälkeen alkoi monsuunisateet ja vettä on tullut päivittäin ja välillä runsaasti. Tänään taas satoi useita kunnon sadekuuroja. Pellot on paikoin tulvan alla. Kuivaheinää on vaikea tehdä.

22.06.2011

Wimax-aika netin käytössä päättyy kuluvan kesäkuun lopussa, kun DNA aikoo purkaa systeemin kokonaan. Ainoa mahdollisuus on siirtyä mokulan käyttöön ja varmasti yhteydet hidastuvat. Todennäköisesti video-kuvan siirtyminen kumpaankin suuntaan loppuu tai ainakin huononee huomattasti. Aholan navetan videokuvan jakaminen yleiseen käyttöön päättyy toistaiseksi. Odotellaan parempia yhteyksiä.

18.06.2011

karhotus

Alkukesä on ollut kuiva ja sen vuoksi löytyy vieläkin turvemailta routaa. Ero nurmien kasvussa peltojen erilaisten maalajien välillä on tänä kesänä ollut huomattava. Säilörehu korjattiin hyvissä olosuhteissa ja sato oli kohtuullinen. Siilo tuli täyteen, vaikka toukokuun lopussa Vredolla numeen mullattu liete ei juurikaan ehtinyt heinän kasvuun vaikuttaa.

rehunteko

Rehua ajettiin siiloon kahdella noukinvaunulla, mikä aiheutti rehunlevityksessä heiluneelle Schäfferille täystyöllisyyden. Lyhyellä ajomatkalla kahden noukinvaunun korjuuteho on yhdelle siilokoneelle liikaa. Alla Youtube videoita laiskasta siilotyöskentelystä.

Rehunteon aloitus torstaina 16.05. 20011 iltapäivällä. Pöttingerillä rehua siiloon:

 

Schäfferin sisältä näkee hyvin joka suuntaan ja hallinta helppoa, rehun tallausta:

 

Perjantaina oli kaikki rehut siilossa ja siilo täynnä. 
Viimeinen kuorma siiloon ja Schäfferillä rehun levittelyä:

 

 

27.05.2011

Säät ovat suosineet toukotöitä ja kylvöt ovat edistyneet ilman vastuksia.Kevät halloja on vain ollut useina öinä Ensimmäiset herne-vehnä seokset alkavat olla oraalla ja pakkanen voi niitä vaurioittaa. Nurmet ovat talvehtineet hyvin ja sato-odotukset ovat vielä hyvät.

schäffer

Schäfferikin saapui kuukauden myöhässä ja suunnitellut hiekanajot siirtyivät keväältä myöhäisempään ajankohtaan. Ensimmäiset kokemukset koneesta ovat positiivisia. Erityisesti miellyttää Ceseen verrattuna tarkka hydrauliikan hallinta. Voimaa on sen verran, että vanhat etukuormaintyökoneet kokematon kuski murjoo helposti solmuun. Pitänee lähteä ostelemaan vahvempia laiteita. Maantieajossa Shäfferi pompottaa jousitettua Casea huomattavasti enemmän.

 

28.02.2011

härkäpapu

Muutama viikko sitten tuli kylmäilmakuivuriin reipas 40 tn vehnän ja härkäpavun seosta. Tämän on suunniteltu olevan yksi tärkeä valkuaislähde lehmille tulevassa luomumaidon tuotannossa. Luomumaidontuotantoon siirtyminen alkoi, kun lehmien rehucoktailiin vaihdetaan hiljalleen puolitiivisteen tilalle härkäpapu-vehnä seos ja Suomen Rehun täysrehu jää pois. Härkäpavun maittavuus ja tuotantovaikutus selviää muutaman viikon sisällä. Tutkimustuloksia pavun käytöstä on aika vähän satavilla.

papuja

Luomutuotannolla tavoitellaan parempaa eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Luomumaidon käyttäjien ja ympäristön hyvinvointi tulee kaupan päälle. Virallisesti maidon pitäisi olla luomukelpoista puolen vuoden kuluttua.
Luomusta huolimatta maidontuotantoa on tarkoitus jatkaa tosissaan ja vähintään kohtuullisella kateella. Luomumaidontuotannossa on tavoitteena saavuttaa 10 000 kg:n keskituotos ja kannatavuuden parantuminen nykyisestä.

Luomulehmän rehucoktail koostuu aluksi seuraavista komponenteista: apilasäilörehu , raiheinäsäilörehu , kaura , vehnä , härkäpapu , ohra , rypsipuriste , apilakuivaheinä , farmarin lypsykivennäinen , SC Gold TMR hiiva ja E-seleeni 6000. Syksyllä mukaan tulee vielä herne ja kuorittu kaura. Seossuhde vaihtelee säilörehujen koostumuksen mukaan. Osa komponenteista menee säilörehun matkassa appeena ja osan jakaa vielä vanhat kioskit ja Lelyn lypsyrobotti. Robotin päärehuna on Kinnusen myllyn luomutäysrehu.

Rehuseos ja sen animohappokoostumus on kohtuullisen monipuolinen mutta seokseen kaipaisin vielä melassileikkeen tapaista komponenttia. Ainakaan vielä ei luomuna ole sellaista löytynyt. Nyt kuitenkin odotellaan ja seurataan miten teoria toimii käytännössä. Jos tästä tulee suuria ongelmia, aina voi palata tavanomaiseen eläinten ruokintaan.

08.02.2011

Vuosi on alkanut valoisissa näkymissä, kun maidon hintakin on nousut. Aholan maidontuotannon suunnasta on tehty paljon laskelmia ja erilaisia visioita. Vahvasti näyttää, että Aholan Maito Oy siirtyy luomumaidon tuotantoon tulevan kesän aikana.

Ilman luomutuotantoa, luomuvalvontaa ja sen avulla saavutettavaa brändiä, on vaikea taata kuluttajalle maidon ja tuotantoeläinten rehun GMO-vapaus ja puhtaus kemiallista panoksta. Maailmanmarkkinoilla liikkuu vaikka mitä tavaraa ja tavanomaisten ostorehujen GMO-vapaus epäilyttää jo nyt. Tulevaisuudessa yhä suurempiosa kuluttajista katsoo tarkasti mitä suuhunsa laittaa. Aholan tavoitteena on tuottaa sitä mitä kuluttajat haluaa syödä ja juoda.

Schaeffer

Tänään ratkesi kauppa tulevasta rehun tallaajasta. Schäffer 9330T teleskooppikuormaimen 7 tonnin paino ja 130 hv:n teho riittävät rehun levitykseen, tallaukseen ja sen siirtelyyn. Lisäksi Schäfferillä kuormataan turpeet, sorat, hiekat ja peltoraivioiden kantoroviot. Kun sorakauha yltää maan alle lähes kaksimetriä, onnistuu Schäfferillä pienimuotoinen ojien aukaisu ja siltojen rumpunpäiden puhdistus. Kauppa Schäfferin hyväksi ratkesi kilpailijoihin verrattuna sen ylivoimaisella teholla ja järeydellä. Kyllä nyt maa ja rehu siirtyy.

Tavallista maataloustraktoria ei ole tehty kuormaushommiin ja rankassa käytössä traktorin etuakseli on liian suurella kuormituksella. Casen viimevuoden etunapavauriota auttoi etukuormaimella saavutettu ylikuorma.