Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Hetki sitten Naamalla

Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidon- tuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä. 

Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi metsää myydään lähes joka vuosi.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on nuorkarjan käyttössä. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille. Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.


Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti. Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa. Metsää tilalla on noin 290 ha


Ajankohtaista

31.12.2017 Peiliin katsomisen paikka

Tavoitteesta jäätiin ja nyt pitää katsoa peiliin. Jos robotit lypsäisivät täydellä teholla läpi vuoden, lähtisi meijeriin helposti  yli 1,5 miljoonaa litraa maitoa. Tämä on tavoite, ja sitä ei saavutettu.  Robottien mittaamien kilojen perusteella raja pitäisi ylittyä, mutta niin ei käynyt. Missä vika ? 
   Luomuvasikat juovat maitoa yli 50 000 litraa vuodessa ja lisäksi viemärimaito ja muu käyttömaito  on muutaman tonnin.  Maitoa lähti meijeriin noin 1.4 miljoonaa litraa ja koska litra maitoa painaa 1,03 kiloa, voidaan laskea että kakkosrobotti on mitannut noin 5% liikaa.  Tämän mittavirheen vuoksi joutaisi heitää kaatopaikalle tuo huijaava romu.

Tosiasiassa tavoitteen alituksen syy löytyy peilistä katsomalla.  Nyt heti uudenvuoden alussa Aholan Maito Oy:n hallitus kokoontuu pohtimaan jatkotoimenpiteitä yrityksen epäonnistunutta johtoa kohtaan. Potkut vai ei?     

13.11.2017 Vasikoita riittää

Navetassa tupsahtelee nyt vasikoita joka reijästä ja niitä on kohta joka nurkka täynnä. Marraskuuss on nyt syntynyt kahdeksantoista vasikkaa ja lähes samanverran  on vielä tässä kuussa tulossa.  Työtä riittää.

 

31. 10. 2017 Kuokka

Kesä on paketissa ja tulevan talven rehut ovat varastossa. Nyt alkaa varsinainen työ muuttaa rehu maidoksi, ja sitä varten pitää virittää koneet huoppuiskuun.  Marraskuussa pitäisi poikia kolmekymmentä lehmää ja hiehoa, eli tästä eteenpäin navetta on viimeistä sijaa myöten täynnä. Robottien ei kärsi pitää taukoja ollenkaan ja huoltomiehille pitänee rakentaa pihalle oma asunto.
 Kaikesta huolimatta kesä oli mukava ja sato oli kohtuullinen. Luomuviljaa riittää varastoista ensivuoden loppuun asti ja säilörehuakin on siiloissa lähes vuoden tarpeen verran. Luomuvalkuaisrehun riittävyydestä on pieni kysymysmerkki ensikesän kohdalla. 
Suurin kiitos runsaista varastoista ja tulevasta talvesta pitää lähettää sopimuskumppaneille, kun vaikeasta säästä huolimatta on eri rehuja korjattu riittävästi tänne asti toimitettavaksi. 

 

Vanhat peltoraiviot alkavat olla jo tuotantokunnossa ja uuden pellon kuokkiminen uhkaa loppua. Jotain pitää keksiä, ettei tämä hieno harrastus unohdu kokonaan.  Tänään upotettiin kuokka maahan kesälllä ostetulla palstalla. Pellon reunaa oikaistaan ja muutamaa sarkaa jatketaan Otermantiehen asti. Nyt pitää nauttia hitaasti tästä harrastuksesta..

05. 10. 2017 Puintia ja säilöntää

 

Sateesta huolimatta saatiin Sorsan tilan  viljat Veneheitossa puitua. Vaikka sateessa puintitappiot olivat järkyttävän suuret, kertyi viljaa kärryihin ja vaihtolavoille reilusti yli 400m3. Varsinkin kaurasta osa oli järkyttävän märkää.  
Puintivauhtikin oli aika reipas, kun maanantaina kauraa raavittiin talteen yli 300m3.  

 

Kotona  pihat puhdistettiin harjalla viljarallia varten. Reippaat sateen huuhtelivat asfaltilta loput pölyt. Asfalttikenttää pitäisi saada lisää. 

 

 

Vilja kuljetetttiin Veneheitosta Naamalle pääasiassa rekka-autolla. Kerralla kuormassa oli  kolme lavaa, joissa oli yhteensä viljaa  noin 40 tn. Kuusitoista lavaa kipattiin pihalle ja neljän lavan viljat kuivattiin kuivurissa. Lisäksi traktorin peräkärryssä tuotiin pihalle yksi kuorma. Yksi kuorma viljasta jäi Veneheittoon.

Piha kävi ahtaaksi. Viljaa tuli sopimuksen  160 tonnin sijasta yli 250 tonnia. Varsinkin kauramäärä aiheutaa haasteita lehmien ruokinnassa.

   

 

 

  

 

 

Kuivattavia viljalavoja kiikutettiin edestakaisin pitkin kylää. Pieni kuivuri aiheutaa kaikintavoin lisätyötä. Ovet ja siilot ovat ahtaita.

 Suurinosa tuoreesta viljasta säilöttiin pihalle makkaraan. Työvauhti oli suunnilleen 20 tonnia tunnissa. Muuten työ sujui loistavasti, mutta mylly kävi pari päivää Kortteen pajalla remontissa. 

 Vajaa  40 tonnia murskeviljasta säilöttiin avonaiseen merikonttiin muovin alle. Muovin päälle laitettiin vettä ja olkisilppua. Tämän kokoiset säilöt alkavat olla liian pieniä. Jos jatkossa saadaan vuosittain ostaa samanverran murskeviljaa, pitänee säilöntäpaikaksi tehdä laakasiilo.

 

8.09.2017 Moto

 Metsään tuli uusi Ponssen moto. Reilu kuukausi sitten ostetun soran päältä Ponsse hakkasi puuta pois muutaman kuution. Seuraavaksi kaivinkone saa kuokkia maata useammasta kohtaa, ja sen perusteella voidaan päättää, mitä jatkossa tehdään. Murskataanko vai seulotaanko sora vai annetaako vain olla? Ja häivytään Kanarian lämpöön murehtimaan maatalouden vaikeuksia. 

  Puuhapete laiskistuu koko ajan. Tänään se kastettiin uudelleen ja se sai nimeksi Laiskajaakko. Laiskajaakko nukahtelee päivittäin johonkin päin navettaa, ja sen jälkeen sen saa taluttaa kotipaikkaan. Tämä lienee laitteen ominaisuus. 

 

17.09.2017

Sateisen syksyn kunniaksi ja omaksi ajankuluksi muutamana yönä on päivitelty Aholan Maidon nettisivuja. Töitä vielä riittää, ja puutteita ja virheitä korjaillaan pikkuhiljaa. Tavoitteena on tallentaa sivustoille muun krääsän lisäksi kaikki viranomaisten vaatimat dokumentit. Osa dokumenteista julkaistaan kaikille avoimina ja osa todennäköisesti  salasanalla suojattuna.  Viranomaiset voivat suorittaa papereihin kohdistuvat valvontaiskut toimistonsa penkiltä häiritsemättä meidän rauhallista maalaisromantiikkaa.  

28.08.2017

Vanha Schäffer vanhenee ja tulee tulee nyt vaihtoikään. Kesän aikana on koeajettu muutamia erilaisia kuormaimia. Harkinnassa oli useita malleja mutta edelleen pysytään teleskooppikuormaimessa. Alkukesästä koeajossa oli kovissa työhommissa JCP 320S. Kone oli varteenotettava vaihtoehto ja kilpaili loppun asti.

Välillä pihassa pyöri Säffereitä ruuhkaksi asti..

Merkki ei vaihtunut ja voiton vei kilpailussa Schäffer 9640T. Kone on hyvin paljon nykyisen kuormaajan mallinen mutta pari tonnia suurempi. Toimitusaika on luvattuttu tammikuun alkuun kone pääsee heti appeenteossa tositoimiin.

 

04.08.2017 Tyyntä myrskyn edellä

Kesä on kääntynyt loppupuolelle ja kasvukausi on saman pari viikkoa myöhässä kuin keväällä. Muuten kesä on ollut varsin mukava. Myrskyjä ja ukkosia ei tänä kesänä ole täällä juurikaan ollut ja sateitakin on tullut sopivasti. Pellot ja tiet ovat pysyneet kunnossa ja sähkökatkot eivät ole haitanneet toimintaa. Yksivuotisten rehunurmiseosten ja toisen säilörehudadon määrä näyttää lupaavalta.Vaikka luonto ei tänävuonna ole vielä näyttänyt voimiaan, on parempi varautua suurenpiinkin rytinöihin ja sateisiin

Raskaat koneet vaativat kestävät tiet ja pihat kaikissa olosuhteissa. Tänään ostettiin noin 100 000 tonnia soraa. Tästä riittää useaman vuoden tarpeisiin tilan kulkuväylille levitettäväksi. Kaupan päälle tuli paljon kiveä, hietaa, mutaa, savea, turvetta ja monennäköistä puuta ja risua. Muutama hilla ja mustikkakin näkyy ostoksen päällä heiluvan.

Navetan kriisivalmiutta saatiin parannettua viime viikolla. Sähköpääkeskukseen asennettiin viimein oma varajärjestelmä veden jakeluun. Maalämpöporakaivoon työnnettiin vesiletku ja vesimittarin viereen painevesiautomaatti. Koepumppauksessa kirkasta ja hyvänmakuista vettä tuli kuuden tunnin ajan putken täydeltä. Jos yleisestä vesijohtoverkosta vedentulo loppuu, käynistetään tämä kesämökkipumppu ja robottilypsy jatkuu häiriöittä. Koko varajärjestelmän hinta noin 400€.

27.06.2017 Myöhässä

Säilörehun korjuu siirtyy reilusti heinäkuun puolelle, ja sato jäänee heikoksi. Onneksi korjuupinta-ala on lisääntynyt ja se korvaa osan puutteesta. Saisi jo lopultakin alkaa oikea kesä.

Viimeinen viimekesän sadon härkäpapukuorma tuli viime viikolla, ja sopimus jäi vajaaksi ja tarpeesta jäi uupumaan parikymmentä tonnia. Papua pitää korvata rypsitiivisteellä ja ruokinnan hinta nousee. Maidon hintakin voisi lähteä kunnolla nousu-uralle.

6.05.2017 Kylvöhommiin

Viimeinkin ilma lämpeni sen verran, että lumi häipyi. Tänään päästiin lopultakin aloittamaan kylvötyöt. Nurmien täydennyskylvöön saatiin uusi kone. Kivi-Pekka saa jyrätä ja kylvää heti alkuun satakunta hehtaaria nurmia. Ainakin ensikokemukset koneesta ovat odotusten mukaisia. Siemen painuu kosteaan maan pintaan ja märän syksyn ajourat tasoittuu huomattavasti. Syksyllä on näkyvissä, itääkö pintaan kylvetyt siemenet tasaisemmin.

16.05.2017 Luminen kesä

Yleensä tähän aikaan metsälaitumilla kirmaavat hiehot ja vasikat. Tänä kesänä laitumet soveltuvat paremmin hiihtoon ja moottorikelkkailuun. Luonnon tarjoama ruoka on ainakin metsässä vähäistä ja makuu alusta vasikoille on turhan kylmä.

Eilen urakoitsija aikoi tulla levittämään nurmille lietettä. Tänä kesänä kulkuongelmia Vredolle aiheuttaa lumi. Maa on vielä lumen alla jäässä, ja se tuskin pettää raskaankaan kuorman alla. Kovaa lunta on metsänlaidassa pellolla paikoin yli puolimetriä. Toisaalta tämä on heino kesän tulo. Koneet ehtii huoltamaan kunnolla.

12.05.2017 Väkirehupula

Luomuviljat ja valkuaisrehut ovat Suomesta kohta kaikki ja syksyyn on vielä pitkä aika. Pitkäaikaiselta yhtiestyökumppanilta, Kinnusen Myllyltä loppui nyt luomurypsi ja väkirehujen valkuais raaka-aineeksi vaihtui rypsin tilalle härkäpapu ja herne. Tämä muutos ei sovi ollenkaan meidän rehustukseen. Tärkkelys nousee liikaa ja valkuaisen aminohappokoostumus käy yksipuoliseksi. Ennusteissa maidontuotos alenee reippaasti.
Asiaan saatiin korjaus, kun tehtiin uusi rehusopimus ja vaihdetiin rehun toimittjaa. Suomen Rehu ajaa nyt Kotkasta luomuväkirehuja lehmille 40 tonnin erissä . Onneksi siiloja riittää suuremmillekin rehuerille.

 

13.03.2017 Agalactae saneerausta

Kohta on kulunu kaksi vuotta kun karjassa aloitettiiin Agalactiae-bakteerin saneeraus. Alussa kaikilta lehmilta otettiin kaksi kertaa maitonäytteet ja yhdeltäkään ei silloin kyseistä bakteeria ei löytynyt. Kuitenkin myöhemmin bakteeria on yksittäisiltä eläimiltä löytynyt.

Aina kun lehmän soluluku on noussut yli 200 tuhannen, on maidosta otettu bakteeriviljely. Tartuntoja on todettu kahden vuoden aikana reilu parikymmentä ja välittömästi sairastunut eläin on poistettu karjasta. Viimeksi vuodenvaihteessa poistettiin karjasta Agalactiae tulehdukseen sairastunut eläin.
Viime viikolla navetasta otettiin vanutupoilla ympäristönäytteitä ympäri navettaa, robottista, juomalaiteista, ruokintapöydältä ym, mistä vain mieleen juolahti. Yhtään Agalactie bakteeria ei näytteisiin ei tarttunut. Missä kummassa bakteeri lymyää ja hyppää sittenjonkun lehmän utareisiin?

4.01.2017

Vuosi on alkanut siitä, mihin viimevuonna jäätiin. Lehmiä poikii ja robott puskee maitoa täydellä vauhdilla. Kuitenkin on vielä paljon parantamisen varaa. Rehustus ja lehmäaines ei ole vielä lähelläkään huippua. Viimevuonna robotit lypsivät maito noin 1,4milj. kiloa, ja parhainpana päivänä toinen robotti ylitti 2500 kilon rajan. Jos karja-aines olisi tasaisempi, niin 1,6 milj kiloa olisi hyvä vuosituotantotavoite. Tällä karjalla, tällä rehulla ja tällä ammattitaidolla on siihen mahdoton päästä. Turha syyttää EU:ta jos homma ei toimi. Suurin syyllinen kannattavuuteen löytyy peilistä.

Kaikesta huolimatta mennyt vuosi oli kohtuullinen. Tuotannon nostaminen on sujunut jopa suunniteltua nopeammin ja Investointi lainoja on pystytty lyhentämään suunnitellussa aikataulussa. Maidon hinnan lasku on tosin aiheuttanut haasteita toiminnalle. Nyt kun maitomarkkinoilla näkyy valoa, voidaan tulevaisuuteen katsella luottavaisin mielin.