Luomutuotannon dokumentit

Luomu tarkoittaa luonnonmukaista tuotantotapaa. Luomutuotteet on siis pellolta pöytään asti mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettu.

Luonnon omilla menetelmillä

Mikä on sitten luonnonmukainen tuotantotapa? Luomussa kasvien viljelyssä, eläinten kasvatuksessa ja elintarvikkeiden valmistuksessa suositaan luonnon omia menetelmiä niin paljon kuin mahdollista.

Kasvien viljelyssä valitaan monipuolisia siemenseoksia ja hyödynnetään palkokasvien kuten apilan typensidontakykyä. Koska luomuviljelyssä käytetään siemenseoksia, luonnonmukaisesti viljellyt pellot ovat usein kasvilajistoltaan rikkaampia kuin tavanomaisesti viljellyt pellot. Luomussa panostetaan myös erityisesti maan kasvukuntoon ja sen pieneliöstöön. Tavanomaisessa viljelyssä ollut pelto muuttuu luomupelloksi vähitellen. Siirtymäkausi on kahdesta kolmeen vuotta riippuen kasvilajikkeesta.

Luomurehun kasvattamiseen ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Kemikaalien sijaan peltoja lannoitetaan eloperäisillä lannoitteilla ja viljelykierron avulla. Tauteja ja tuholaisia vastaan pyritään hyödyntämään taudinkestäviä lajikkeita ja tuholaisten luontaisia vihollisia sekä kasvinvuorotusta.

Luomutuotantoa valvotaan huolella

Luonnonmukainen tuotanto on tarkasti valvottua ja säädeltyä. Luomutuotantoon siirtyvän viljelijän tulee hakea Ruokaviraston ylläpitämään valvontajärjestelmään. Valvontajärjestelmän vuosittaisista tarkastuksista vastaavat Ruokavirasto ja TE-keskukset. Tarkastuksessa varmistetaan, että viljely ja kotieläinten tuotanto tapahtuvat luonnonmukaisen tuotannon ohjeiden ja lainsäädännön mukaisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *