Vuosi 2006

23.12.2006

tankki

Uusi tilatankki tuli lähes kaksi kuukautta myöhässä. Keväällä kauppaa tehdessä meille tilattiin Wedholms ja saatiin kuitenkin Lely. Wedholms oli saanut uudet Lelyn tarrat. Sää oli onneksi näinkin keskitalvella lauha ja työ onnistui hyvin. Jouluviikkona meni kuitenkin useampi päivä vaihto-operaatiossa. Seinään piti tehdä reikä, ja reikä oli ahdas uudelle tankille. Räystäs hipoi tankin yläosaa, vaikka kaikki ylimääräiset osat purettiin tankista pois. Vanhaa navettaa ei ole tehty tämän kokoisille koneille.

14.12.2006

kantturaJoulun aikaan tulee satatonnia täyteen ja 207 Kanttura saa vielä sorkkiinsa uutta kiiltoa. 
Ilmeisesti viimeisen kerran

Perjantaina oli vaihteeksi sorkanhoitopäivä. 42 lehmää sai päivän aikana sorkkiinsa uuden muodon. Sorkkaterveys oli parantunut huomattavasti, todennäköisesti keväällä aloitetut sorkkakylvyt pitävät bakteerien aiheuttamat vaivat kurissa. Kantasyöpymää ei löytynyt nyt yhtään. Yksi valkoviivan repeämä vaati kengän.

Fabalta tuli joululahja, kun saimme ilmoituksen, että Aholan Viiksivallu on hyväksytty keinosiemennyskäyttöön. Tietenkin on vielä edessä muutama testi, ennenkuin kauppavahvistetaan ja sonnipoika haetaan asemalle. Viiksivallu on alkiona ostetun lehmän, Sepe-Susi ET:n poika , isä on N.Ooppium ja emänisä Peterslund. Pitääpä käydä kuvaamassa vielä emä.

03.12.2006

hieho

Lauantaina saimme hierottua kaupat seitsemästä hiehosta Muhokselta . Joukossa on kolme tosi raamikasta ja muutenkin rakenteeltaan hyvää hiehoa. Nyt pitäisi saada järjestymään niille kyyti. Kun Lely käynnistyy helmikuussa, on silloin lypsylehmien lukumäärä viidenkymmenen tietämissä, ja robon kapasiteetti kohtuullisesti käytössä.

26.11.2006

Vladimir Tonkoshkur on tehnyt lähes vuoden ajan diplomityötä Aholan tilasta ja Suomen maataloudesta Pietarin yliopistossa. Nyt työ on valmistunut ja se sai erinomaiset arvosanat väitöstilaisuudessa 16.11.2006 Pietarissa. Osa työstä on nyt julkaistu netissä>>

08.10.2006

Viidellä sonnilla oli hauskaa, kun karsinan portti petti yöllä, ja sonnit pääsivät vapauteen. Kaverikseen sonnipojat hakivat yhdeksän hiehoa läheiseltä laitumelta. Koko yön tämä joukko temmelsi navetan ruokintapöydällä, rehuladossa ja ulkona. Jälki oli samanlaista, mitä joskus puistoissa näkee festareiden jälkeen. Ulosteita, sotkettua ruokaa käärrepapereineen ja särjettyjä paikkoja joka paikassa. Sunnuntaiaamu meni sitten karjanerottelurodeossa ja puolipäivää siivotessa jälkiä.

01.10.2006

Lopultakin saimme työvoimapulaan apua, kun viimevuoden tuttavuus Vova (Vladimir Tonkoshkur) saapui meille töihin. Byrokratiakin pyörii joskus nopeasti, kun koko työviisumi ja oleskelupupa-asia saatiin kolmessa viikossa kuntoon. Tosin asia vaati ”hieman” puhelintyötä.

hiehoja

Rakennustyöt edistyvät hiljalleen ja hiehotkin pääsivät muutama viikko sitten uusiin makuuparsiin. Navettaa levennettiin vain sen verran , että saatiin makuuparsille riittävästi tilaa. Parret tuntuvat olevan mieluisia ja kaikki parret olivat jo samana iltana käytössä.

Valvontakameran kuvaa on nyt turha vähään aikaan yrittää katsella, kun palvelimen sähkömuuntaja lopetti toimimasta. Kotoa ei sopivaa muuntajaa löytynyt, ja siksi valvontakuvassa on ainakin muutaman päivän katko. Muutenkin tänä vuonna kuvan siirtyminen on takkuillut aivan liikaa, että toivottavasti tulevan talven aikana saadaan taas netti toimimaan.

07.09.2006

Kesä alkaa olla takana ja sadonkorjuu talven varalle on loppusuoralla.Ensimmäinen säilörehusato oli tosi runsas, mutta korjuuta haittasivat kesän ainoat sadekuurot. Kuivaheinäsato oli runsas ja laadukas. Heinäpoutia jatkui elokuun loppuun asti, niin hitaanpikin ehti heinän korjata.. Toinen säilörehusato oli vaatimaton, mutta kokonaisuutena säilörehu riittänee. Kymmenkunta hehtaaria viljaa korjattiin niittoruokintana ja säilörehuksi.

Puinnit on loppusuoralla. Kasvustot ovat olleet tosi vaihtelevia, kuivinmilla paikoilla ei kasva mitään, mutta toisinpaikoin vilja on lakoutunut. Osa siemenistä on itänyt vasta juhannusviikon sateiden aikana ja kasvustoissa on seassa vielä aivan vihantaa. Keskisato puitavilla lohkoilla on sekä kauralla ja ohralla luomulle kohtuullisen kolmen tonnin seutuvilla. Varsinkin ohran laatu on hyvä. Tänään vietiin myllylle ensimmäinen ohrakuorma ja siinä hehtolitrapaino oli 68,9.kg Vilja kelpasi leipäjauhon raaka-aineeksi. Hyvällä ammattitaidolla luomuviljan tuotannossakin pystytäisiin ylittämään 5000kg:n sato ja 70 kg:n hehtolitrapaino.

19.08.2006

Tässä muutama viikko sitten saatiin viimein Wimax langaton laajakaista tänne syrjäkylälle. Yhteys toimii hyvin , mutta tuo navetan valvonta netin kautta takkuaa vielä pahasti. Valvontakuvat eivät vaihdu nyt ollenkaan kun entinen yhteyden tarjoaja on yllättäen lopettanut kotisivutilan käyttöoikeuden, missä nämä valvontakuvat oli. Kun kiireet hellittää, pitää korjata asia, ja vaihtaa valvontakuvien palvelinta.

24.06.2006

rakennus

Navetan remontti ja rakennustyöt edistyvät pikkuhiljaa. Pohja- ja betonityöt alkavat olla lopuillaan ja hiljalleen saadaan taas katto navetan päälle ja seinät sen ympärille. Remontti- ja laajennusrakentamisessa ei oikein aina voi käyttää nopeaa elementti rakentamista, vaan kaikki on tehtävä kappaletavarasta. Aikaa kuluu.

Kesän alku on ollut peltoviljelylle suotuisa. Kevät oli kuiva parin viikon kylmää sadejaksoa lukuunottamatta. Kylvötyöt saatiin tehdä hyvisä olosuhteissa. Aikaisin kylvetyt luomukaurat tulevat kärsimään kylmän jakson vuoksi rikkaruohoista, mutta ohran oraat ja kasvustot näyttävät tässävaiheessa kohtuullisilta.

Nurmi on kasvanut hyvin. Säilörehun korjuuaika yllätti rakennushommissa olleen työväen housut nilkoissa. Todennäköisesti rehunkorjuun paras aloitusajankohta olisi ollut jo heti kesäkuun puolenvälin jälkeen, mutta rehu korjattiin kokonaisuudessaan vasta juhannusviikolla. Rehua tulikin sitten runsaasti, luomuapilanurmetkin oli paikoin jo lakoutuneet. Laatu näkyy sitten rehuanalyyseista ja ensi talven maitomäärissä.

Navetassa oli välillä vastoinkäymisiäkin. Säilörehu ja kuivaheinä loppui jo kesäkuun alussa ja lehmät pääsivät nopeasti laidun ja niittoruokinttaan. Pötkylä-lehmä sai lievähkön laidunhalvauksen, josta se nopean lääkityksen voimalla alkoi jo hyvin toipua. Mutta liejussa makailu aiheutti sitten vakavan Coli-tulehduksen, ja sitä myöta verenmyrkytyksen. Lopullinen isku oli sitten keuhkotulehdus, ja Pötkylä sitten jouduttiin lopettamaan.

14.05.2006

tankkiy

Äitienpäivä aamuna aamulypsyllä maitotankki tuli yllättäen yli, ja meni muutama minuutti ennenkuin tajusimme, että maitoauto ei ollut käynytkään tyhjentämässä tankkia edellisenä yönä. Viemäriin valui maitoa muutamia kymmeniä litroja. Viimeiset lehmät huomattiin kuitenkin lypsää päniköihin.

ojassa

Sieltähän se syy löytyi. Autonkuljettaja oli väistänyt hirveä, ja pehmeä tienlaita oli suistanut maitoauton metsään. Vara-autoonkin jouduttiin tekemään remunttia ja maidonkeruu jatkui vasta lähes kahdeksan tuntia myöhässä.

05.05.2006

Ensi vuonna , jos suunnitelmat toteutuu, lypsää Aholan navetassa Lely Astronaut A3. Vanha lypsyasema ja maitotankki joutuu myyntiin, ja isäntä eläkkeelle:)). Vääntö robottikaupasta oli kova, ja tänä aamuna ei ollut tietoa vielä tulevasta robottimerkistä. Kaikista robomerkeistä oli tehty tarjous ja Lely ja Galaxy kilpailivat varusteilla, ohjelmilla ja hinnalla tiukasti koko päivän. Lopulta kauppakirja allekirjoitettiin Lelyn robotista ja sen tuotannon ohjausjärjestelmästä.

Lelyn vahvuus on toimintavarmuus. Lisäksi sen mukana saadaan varusteita, mitä ei kilpailijoilla ollut tarjolla. Esimerkiksi lypsimien höyrypesuun ja lehmän märehtimisen seurantajärjestelmään asetetaan suuria toiveita. Höyrypesulla utaresairauksien leviäminen estyy ja märehtimisen seurannalla saadaan välittömästi lehmän terveyshäiriöt itselle tietoon. Lisäksi maailman johtavalla robottivalmistajalla on vankka organisaatio takana.

Kevät on edennyt nopeasti, niin että mukana ei tahdo pysyä. Ensi viikolla pitäisi aloittaa peltotyöt ja kaikki koneet on vielä huoltamatta. Kiirettä pitää…

15.03.2006

Alkuvuosi on yhtä paperien pyöritystä. Ensin kuluu parikuukautta veroilmoitusten ja edellisen vuosien raporttien parissa ja sitten alkaakin EU-tukihakemusten täyttely. Tänä vuonna on lisäksi ollut kokoajan puuhaa rakennustarvikkkeiden tarjouskilpailujen kanssa.

Kyllä siinä aina tienaa jos kehtaa tarvikkeita kysellä ja hankkia mahdollisimman monesta paikkaa. Yksi ei ole koskaan kaikessa halvin vaikka olisikin helpoin vaihtoehto. Yllättäen pieni firmakin voi olla jollakin alalla halvin. Valtaosa jo päätetyistä tavallisista rakennustarvike hankinnoista tulee kuitenkin K-ryhmän kautta. Vaalan Rautia ja Kempeleen Ojan rauta ovat voittaneet useimmat tarjoukset. Betoniset ritiläpalkit tuli Lujabetonilta ja koneita ja kalusteita toimittaa ainakin DeLaval ja Pellonpaja.

26.01. 2006

Joulu meni, vuosi vaihtui ja uusivuosi on jo hyvällä alulla. Navetassakin on selvitty ilman suurempia murheita. Talven ensimmäiset pakkaset kyllä aina jäädyttää jonkin putken, mutta nyt ei muuta haittaa ja työtä tullut kuin lämpöpuhaltimen käynistys.
Kesän säilörehun laatu ja koostumus on ollut hyvä ja rehu maittaa ja lypsättää lehmiä. Hyvä ja koostumukseltaan sopiva rehu pitää lehmät myös terveinä.

vasikat

Mukavia uutisia on saatu myös muuten . Kolme sonnivasikkaa lähtee keinosiemennyskäyttöön muutaman viikon sisällä. Yksi sonnipoika niistä on syntynyt ostoalkiosta (Pirskan Sassy x Laudan), ja kaksi on omankarjan lupauksen Snyrkin poikia (Snyrkki x Orkko). Snyrkkiä huuhdeltiin aikanaan , ja siitä tuloksena nuo sonnipojat