Lyhyesti

Aholan Maito on luomumaidontuotantoon erikoistunut maatila. Tila sijaitsee Oulun ja Kajaanin välillä Utajärven Naamankylällä ja tila työllistää kokopäiväisesti neljä henkilöä.
Luomumaitoa tuotetaan noin 1,8 miljoonaa litraa vuodessa. Sivutuotteena tilalla tuotetaan jalostuseläimiä, lihaa ja viljaa. Lisäksi tilalla on metsää jota hoidetaan aktiivisesti ja puuta myydään lähes joka vuosi. Tilan pinta-ala, luonnonmukaiset viljelymenetelmät  ja voimakkaasti kasvava metsä mahdollistavat tavotteen olla hiilineutraali kaikessa toiminnassa. Luonnon ja eläinten hyvinvointi on toiminnan tärkein arvo.

Lypsykarjanavetta valmistui vuonna 2014 ja siinä on lehmäpaikkoja  noin 150. Vanha navetta on kunnostettu nuorkarjan käyttöön. Lisäksi laitumella on 30 eläimen  kylmäkasvattamo umppareille ja tiineille hiehoille.  Kokonaiseläinmäärä vaihtelee 250 ja 300 välillä.

Hyvinvointia!

Lypsystä huolehtii kaksi Lelyn lypsyrobottia. Ruokinta perustuu luomuappeeseen. Ape valmistetaan erilaisista nurmiseoksista, viljasta, härkäpavusta, herneestä,  rypsistä ja erillaisista luomu kivennäisistä ja hivenaineista.

Sään salliessa eläimet saavat käydä laitumella ja metsässä jaloittelemassa  läpi vuoden. Laidunnuksella ja talviulkoilulla on myönteinen vaikutus eläinten hyvinvointiin ja terveyteen.

Tilan viljelypinta-ala on noin 200 ha. Pellot ovat olleet luomuviljelyssä vuodesta 1994 asti.  Pelloilla viljellään apilanurmia, ohraa, kauraa, vehnää,  hernettä ja virnaa.  Lisäksi eläimillä on käytössä metsälaitumia  noin 10 ha. Metsää tilalla on noin 250 ha ja lisäksi suota ja rämettä noin 20ha.

Tilan tärkein voimavara on työntekijät ja yhteistyökumppanit. Kaikkea ei tarvitse ja jaksa tehdä itse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *