Vuosi 2008

21.11.2008

Talvi tekee tuloaan, ja sää on ollut märän kesän ja syksyn jälkeen hyvä. Pikkupakkasta ja muutamia lumihiutaleita. On ollut oikein hyvä sää maansiirtotöihin, ja Kokko Tauno onkin saanut lapioida taas urakalla maata monesta kohtaa. Ensin asuinrakennuksen likakaivot kaivettiin ylös ja tilalle upotettiin Uponorin panospuhdistamo. Nyt sekin kohta kestää tarkastajan syynätä.

Värkkisuon peltoalueen laidalle tehtiin lisätilaa lietelannalle. Reippaan tuhannen kuution kuminen monttu valmistui parissa päivässä. Pumppaus ja sekoitus paikalle tuli pari betonilaattaa suojaamaan kumia rikkoutumisilta. Kuminen lietesäiliö on edullinen ja nopea rakentaa ja todennäköisesti tällaisia sateliittialtaita tehdään lisää.

Samaan aikaan Timo Salonen jyrsi lietalannan levitystä varten altaan viereen lisää peltoa. Jyrsintää haittasivat satunnaiset kivet, joita kyllä Naamankylän pelloilla riittää. Jyrsimen teriä meni aivan riittävästi. Kuitenkin pellon jyrsintä edistyi vaudilla ja viidessä hehtaarissa ei kauan Valtra tuhissut. 

Värkkisuon peltoalueella on raivausten jälkeen yhteensä lähes 30 ha peltoa, mikä olisikin sopiva koko kaikille peltolohkoille.

26.09.2008

Erikoinen kesä alkaa olla paketissa, kun sadonkorjuu työt on saatu tehtyä. Viimeiset pakkasen vioittamat ohrat puitiin maanantaina, hehtolitrapaino jäi 57 kg:n seutuville. Kokonaisuutena viljasato jäi heikoksi. Puintialaa ei kuitenkaan ollut kuin kymmenkunta hehtaaria.

Säilörehun kesäsatoa alettiin syöttämään lehmille syyskuun puolivälissä ja sateella korjattu rehu on märkää. Korjuuajankohta on ollut kuitenkin oikea. D-arvo 70, rv 14,8 ja NDF 53.3, luomusäilörehuksi ihan kohtuuliset arvot. Säilörehun sato oli kuitenkin aika vaatimaton ja senvuoksi hiehoille korjattiin kokoviljasäilörehua pyöröpaaliin.

Lietettä jäi levittämättä useita satoja kuutioita ja syksyn aikana rakennetaneen lisää varastotilaa. Pellon laidalle tehdään todennäköisesti reippaan tuhannen kuution kuminen lietesäiliö. Lisäsäiliö antaa tulevaisuudessakin pelivaraa kesän lietteen levityksille.       

04.09.2008

Viime yönä paloi naapurin vanha navetta. Ostimme tilan vuonna 1999, ja siitä lähtien rakennusrumilus on ollut tuhottavien listalla. Viimein pääsimme siitä eroon. 

03.09.2008

Lopultakin saatiin toinen säilörehusato korjattua ja sää on loistava. Maanantaina niitettiin kaikki nurmet nurin ja tiistaina ja keskiviikko aamupäivänä heinä korjattiin kahdella noukinvaunulla siiloon. Urakoitsijan koneet vastusti riittävästi, ilman remontteja rehunkorjuu olisi päättynyt jo tiistaina. Pinta-alaa tuli raavittua vajaa 50 ha ja sato oli vaihteleva ja paikoin tosi kehno. Kylmässä ei luomu heinä-apilaseos  kasva ja talvella joudutaan ostamaan säilörehua.

Säilörehun sekaan korjattiin muutama hehtaari pakkasen panemaa ohraa. Lypsylehmille kokovilja säilörehu ei ole oikein hyvää ja lypsättävää rehua, jos sitä on seoksessa liikaa.  Loput ohrat pitänee puida vihantana ja säilöä tuoreena eläimille. Kesä loppuu auttamatta kesken.

Säilöhuntekoa viivästytti asfalttiporukka jotka levittivät vielä maanantaina 1.9 siilojen päihin ja ladon eteen asfalttia. Miljoonien kilojen rehun siirto navettaan voidaan nyt suorittaa entistäö hygieenisemmin. Ja tulevaisuudessa, jos siilot käy pieneksi sopii mahdollinen rehuauma asfaltille.    

Samalla laitettiin pinta myös uuden konehallin lattiaan. Oikeastaan koko asfaltti touhu lähti tästä tarpeesta. Toivottavasti pinnoite vain kestää. 

20.08.2008

Aholan Maito OY osti uuden domainin  ”aholanmaito.fi”, ja tänään sivusto julkaistiin uudessa osoitteessa. Www.maitotila.com ohjautuu nyt tänne.  Sivujen teko on varmasti kauan kesken ja pahoittelemme sivuston puutteita ja toimintahäiriöitä. Vanhat sivut toimii vielä täällä>

19.08.2008

Aholan Maito OY aloitti 08.08.2008. Kuitenkin kaikki jatkuu ennellaan ja työtä riittää, byrokratia lisääntyi vain entisestään. Tähänmennessä on allekirjoitettu varmaan sata erilaista asiakirjaa toiminnan muutoksen vuoksi.

Poutajakso jäi lyhyeksi ja sataita on taas riittänyt. Toinen säilörehu sato odottaa korjuuta ja lietettä pitää levittää vielä useita satoja kuutioita syyskylvöille, tai sitten saa rakentaa lisää säiliötilaa. 

Kesän rakennuskohteet on valmistuneet hyvin aikataulussa. Konehalli on lattian valuja vaille valmis ja navetan vasikka osastolta puuttuu vain muutama valolamppu ja ilmastointi puhallin. Rakennustöissä on ollut koko kesän tosi hyviä työntekijöitä.

23.07.2008

Sadekausi näyttää päättyvän, ja poutaa on luvassa. Märkyys alkoikin jo aiheuttaa vaikeuksia. Osa säilörehusta korjattiin todella märkänä ja pellon pinta liettyi muutamin paikoin. Kuitenkin säilörehu saatiin tehtyä pääosin oikeaan aikaan. Lietesäiliöt oli tarkoitus tyhjentää nurmille, mutta lietteen ajo oli sateiden vuoksi pakko keskeyttää. Lietettä on vielä levitettävä tuhat kuutiota tällä kasvukaudella. Syyskuun alussa yritetään kylvää ruista ja uudistaa nurmia ja liete käytetään niille pelloille.

Nurmi on kasvanut hyvin riittävän kosteuden ansiosta, varsinkin toisen sadon kasvustot näyttävät tosi reheviltä.. Alkukesän kuivuus ehti pudottaa ensimmäisen säilörehusadon määrää. Viljakasvustot ovat nyt todella vaihtelevia. Osa ei ole kasvanut ollenkaan ja osa on maata myöten laossa. Toisinpaikoin vaivaa rikkaruohot. Turhan paljon on huonoja kasvustoja, mutta jos loppukesä on kuiva, on sato odotukset tyydyttäviä.

Tilan toiminta on nyt sitten yhtiöitetty. Aholan maito OY aloittaa toiminnan virallisesti elokuun alussa. Nyt ei sitten omisteta enää maata , metsää eikä eläimiä. Koneet ja rakennuksetkin hävisivät vieraaseen omistukseen. Taskussa on sitten vain muutama osake.

13.06.2008


Kevät kului nopeasti ja säät suosivat kaikkia töitä. Toukotyöt valmistuivat vajaassa parissa viikossa. Lietteen ajo on siirtynyt urakoitsijan tehtäväksi, ja isolla, kolmiakselisella 21m3 vaunulla homma sujuukin todella nopeasti. Yhdistelmän lähes 40 tn paino asettaa maan kantavuudelle kohtuullisia vaatimuksia ja tiivistymis haitoiltakaan ei voi välttyä.


Siemenet kylvettiin 12m pneumaattisella lannanlevittimellä ja mullattiin samalla kertaa joustopiikkiäkeellä. Päivässä ehti kylvää reipas 30 ha. Vaikka ohra kylvettiin toukokuun viimeisenä päivänä, puraisi kesäkuun alun keväthalla oraat paikoi keltaisiksi. Vettä ei täällä ole satanut koko keväänä juuri lainkaan ja kasvustot kärsivät kuivuudesta. Ilman pitäisi kiireesti lämmetä ja kostua.

Muiden töiden ohella on rakennettu kevyttä konekatosta. Vanhat Soneran puhelinpylväät pääsevät uuteeen paikkaan.

Kattorakenteeksi tutkittiin monenlaisia vaihtoehtoja, mutta vanha kunnon ristikkorakenne on vieläkin kilpailukykyinen.

26.04.2008

paska

Vanhemman lietesäiliön reunaa on korotettu ja vahvistettu kevään aikana ja säiliön ympärillä ei ole ollut pariin viikkoon suojaverkkoa. Eilen illalla sonnikarja särkenyt jaloittelutarhan aidan ja yksi puolitonnia painava sonni päätti hypätä uimaan lietesäiliöön. Oli kohtuullisen likainen työ saada sonni säiliöstä ylös. Välillä näytti toivottomalta kun sonni painui jäiden sekaan näkymättömiin pitkäksi aikaa. Palokuntaa ei kuitenkaan tarvittu. Sonni kai halusi ottaa ensimmäisenä talviturkin pois.

Kevät on muutaman viikon myöhässä ja pellolle ei päästä muutamaan viikkoon. Viime tiistaina ei vielä pystytty levittämään metsän laitaan kalkkia, kun lunta oli paikoin toistametriä ja sekin kovaa. Aukeilla tosin alkaa lumi olla aika vähänä. Routaa ei ole kaikinpaikoin ollenkaan.

03.04.2008

Aholan maatilan toiminta yhtiöitetään. Huomenna ratkeaa, kenelle annetaan toimeksianto yhtiöittämisprosessista. Aluksi haetaan verottajalta ennakkopäätös yhtiöittämisen vaikutuksista, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan Aholan Maito OY aloittaa toiminnan tulevana syksynä.

Toiveista huolimatta tuleva kesä ei kulu ilman rakentamista. Alkuviikosta tilattiin vanhalla satasella rakennustarvikkeita ja varaston piirrustukset on työn alla. Nyt pitäisi löytää vielä rakentajat. Rakentamieaikataulu on aika löysä ja toivottavasti valmista tulee ennen eläkeikää.

Navetan elämäkään ei ole sujunut ilman murheita. Siilon huonolaatuinen pintarehu aiheutti maidossa voihappoitiöiden nousun ja meijerin huomautuksesta alkaen pintarehu on eroteltu tunkioon. Onneksi rehua on paljon ja sitä riittää.

Viikon alussa oli yksi ruokintakioskin annostelija pysähtynyt ja sen vuoksi kumpikaan kioskeista ei jakanut täysrehua. Robotin rehunannostelu ja kioskien tiivisteen jako toimi normaalisti. Vuorokausimaitomäärä putosi kuitenkin parisataa litraa. Kioskien prosessori hälytteli jo asiasta kuukauden päivät sitten, mutta kun rehunjakoa testattiin, kaikki toimi normaalisti. Hälytyksiä pidettiin hälytysjärjestelmän vikana. Siperia opettaa.

14.02.2008

case

Casella on nyt ajeltu muutama viikko ja käyttö on ollut varsin positiivinen kokemus. Ajomukavuudessa noustiin Ferkun jälkeen aivan eri luokkaan. Onhan toki hintaluokkakin aivan toinen. Kestävyyden näkee ajan kuluessa.

Syksyllä korjattu säilörehu on luvattoman huonoa laadultaan. Ja sitä on paljon. Sateet ja säilöntäaineen pihistely näkyy esikastellussa säilörehussa. Lehmät kuitenkin lypsävät yllättävän hyvin, mutta kokoajan saa olla tarkkana eläinten terveyden kanssa.

Robotti on lypsänyt nyt täyden vuoden. Lehmien tuotanto pysyi entisellä tasolla vajaassa 11000kg:ssa, vaikka ennakkoon muutamat asiantuntijat pelottelivat , ettei vapaalla kierrolla voi pitää näin korkeaa tasoa yllä. Onko Mainiokrossi sitten syy tähän?. Hyvin on lehmät robotilla itsekseen kiertäneet , ja rehu on maittanut loistavasti. Vähän paremmalla eläin-aineksella on mahdollista tavoitella 13000 kg:n keskituotos tasoa . Joukossa on useita luvattoman heikkoja lehmiä. 

Muutenkin olemme hyvin tyytyväisiä robottiin ja sen toimintaan. Työt on helpottuneet ja vähentyneet, vaikka eläimiä on kaksinkertainen määrä. Robotin merkin valinta on osottautunut meille oikeaksi.

27.01.2008

Navetassa tapahtuu kyllä yllätyksiä, välillä huonoja ja välillä vähän parempia. Tänään sattui yksi. Vanha rouva Luuvitonen heitti henkensä kymmenkunta päivää vaille satatonnarina. Aamupäivällä Luuvitonen käveli ja söi aivan normaalisti ja robotin rekisterin mukaan se kävi viimeisen kerran lypsyllä 14.32, ja herutteli silloin 9,8 kiloa maitoa. Normaali kertalypsy määrä kun rouva ruukasi neljä kertaa lypsyllä käydä. Maidonlaatukin oli kaikinpuolin loistava, eli terve lehmä. Klo 19 seutuvilla saimme puhelun Ouluun. Luuvitonen oli löytynyt kuolleena ritilältä.

NO kaikkea sitä sattuu, ja syytä ei taida koskaan löytyä… Söimme sitten Luuvitosen muistolle herkulliset pitsat Tuiran pizeriassa ja joimme mukilliset vettä. Vanha Luuvitonen oli terveen elämän elänyt ja työnsä tehnyt kunnialla. Hatunnoston arvoinen lehmä,