Vuosi 2014

31.12.2014 Vasikan juottoa

Uudenvuoden aattoiltana oli navetassa 121 poikinutta lehmää, joten tavoite aikaisemmasta puheesta huolimatta täyttyi. Hiehot ovat poikineet vauhdilla. Tänä vuonna on ollut välillä ruuhkaa vasikkaosastolla, kun parhaimmillaan oli tuttisankojuotossa yli kolmekymmentä vasikkaa. Vanhan navetan remontti on venynyt luvattoman pitkään ja uudet vasikkatilat valmstuivat helpottamaan ruuhkaa vasta loppuvuodesta.

Vanhan lypsyrobotin paikalle tehdyssä neljän karsinan vasikkaosastossa on 30 lukitavaa juottopaikkaa. Lisäksi suurin karsina voidaan jakaa kahtia ja näin saadaan vielä viisi juottopaikkaa lisää. Määrän pitäisi riittää kaikissa olosuhteissa.

Vasikat juovat maitonsa tuttisankoista, joihin maitojuoma annostellaan MilkTaxi jakovaunulla. Vaunu lämmittää, sekoittaa ja annosteleen juoma-annoksen ohjelman mukaan. Vasikat juotetaan kolmesti päivässä 2-4 litraa kerralla. Hapanmaitojuoma valmistataan kerran päivässä. Jakovaunu ja tuttisankot on toistaiseksi myös pesty kerran päivässä. Juottojen välillä tuttisankotelineet käännetään ylös, eli kipataan karsinoittain yläasentoon. Kun telineet käännetään sitten seuraavaa juottoa varten alas, vasikat ryntäävät tuttisankojen kimppuun. Sairas vasikka erottuu heti joukosta. Työntekijät ja vasikat tuntuvat tykkäävän systeemistä.

17.12.2014 Tavoitteesta jäädään

Taas syntyi vasikka. Kun kolme vuotta sitten navettaprojektiin tehtiin aikataulu, asettettiin vuodenvaihteen 2014-15 tavoitteeksi 120 lehmää. Luomutuotannon vaatimukset ja karenssiajat ovat tehneet tämän tavoitteen haasteelliseksi. Luomusäännöt rajoittavat eläinten ostomääriä ja tavanomaisen karjan hiehon pitäisi olla luomunavetassa puolivuotta ennen poikimista. 
Tänään poiki hieho ja lehmämäärä on nyt 117. Pari hiehoa voi vielä poikia ennen vuoden vaihdetta, joten eläinmäärätavoite jäänee saavuttamatta.

hooklift

Ja taas tuli tehtyä yksi heräteostos. Viljaa on siirrelty jo muutama vuosi vaihtolavoilla ja kuormansiirtoon on tarvittu aina jokin kuorma-autoilija. Omalla pihalla lavat ovat seisoneet paikallaan. Toivottavasti tällä koukkulavakärryllä lavat siirtyy ainakin vähän matkaa.

21.10.2014

Yksi vaikea tehtävä on tehty, kun työntekijä Aholan Maito Oy:n maitotilalle on valittu. Hakijoille asiasta tiedotetaan henkilökohtaisesti lähipäivinä. Hakijoita oli yllättävän paljon ja kolme heistä kutsuttiin haastatteluun viime viikolla ja viikonlopun aikana. Oikeastaan heidät kaikki olisi haluttu palkata töihin. Tämän työntekijänhakuprossesiin jälkeen syksy on paketissa.

Kesä, syksy ja rakennusprojekti on mennyt kokonaisuutena hyvin ja nyt voi alkaa tekemään loppuraporttia. Navetan tekijöistä parhaan arvosanan saa Rymena Rakennus Oy. Rymenan urakka eteni hyvin ja jälkimarkkinointi on toiminut loistavasti. Kuvassa firman johtaja Runno Mahl pitää tiukkaa puhuttelua kokemattomalle työntekijälle:)

Navetan täyttäminen on sujunut kohtuullisesti. 100 lehmää lypsyssä ylittyi jonkin aikaa sitten. Nyt sitten alkaa se todellinen työ: Navetan maksaminen. 
Huomenna lähdemme 17 päivän lomalle lämpimän auringon alle miettimään tätä.

08.10.2014 Työpaikka avoinna

Työpaikka

16.09.2014 Rehuntekoa taas

Taas piti tehdä rehua. Vaikka kesällä näytti että tänä vuonna riittä kaksi säilörehusatoa, mutta syksyn lämpö muutti tilanteen. Nurmet olivat kasvaneet sen verran että pikkusiilo tuli täyteen. Rehu on melkoista ydinpolttoainetta kun D-arvo 74.5, raakavalkuainen 18,6 ja kuitu 42,1. Ei taida soveltua yksinään syötettäväksi.

Muutama vuosi sitten ostetulle peltolohkolle tehtiin tie, ja yllättäen vastaan tuli Naamanjoki. Miten tään sillan saisi?

9.8.2014 Helteistä rehunkorjuuta

oats

Rehut ovat kuluvana kesänä kasvaneet sään vaihtelusta huolimatta hyvin. Erityisesti herneseokset olivat reheviä. Ennen rehun korjuuta tämäkin hernelohko meni ukkoskuurossa lakoon. Niittäminen oli paikoin mielenkintoista.

pöttinger

2002 mallin Europrofi vain kestää ja kestää. Kohta on taas kesä mennyt ja rehut on saatu siiloon. Nyt elokuussa rehua kerättiin kahdella noukinvaunulla suunnilleen sadan hehtaarin alalta.

reck

Keväällä hankittiin siilon päälle Reck-levitinkela. Rehun levitysvauhti kasvoi roimasti entisestä, mutta silti siilon päällä oli välillä kiire.

Rehunkorjuuta Youtubessa>

9.7.2014

Tänä kesänä on koettu kylmää, lämmintä, poutaa ja sadetta. Rehunteko onnistui ihmeesti sateiden välissä juhannusviikolla, ja sato oli hyvä. Kolmen viikon kylmä palautti kesän normaaliin aikatauluun ja tänävuonna tuskin korjataan kolmea säilörehusatoa. Alkukesä näytti toista.

Luonnonhoitopellon nuorkarjarehu kuivui liikaa ja säilörehusta tuli kuivaaheinää. Heinää ei tarvinnut säilöä, eikä paaleja kääriä muoviin. Heinää tuli vielä aika reippaasti.

cow

Navetta on ollut käytössä lypsykarjalla nyt neljä kuukautta ja toiminnassa ei ole vielä ollut suurempia moitteita. Kuvassa on sairaskarsinoiden tilalle rakennetuja erotteluparsia ja näitä voi suositella jokaiseen navettaan. Parsi ei vie paljon tilaa, lehmä pysyy toimenpiteitä varten hyvin paikallaan ja joutoaikana sitä voi käyttää vaikka syönti tai makuupartena. Sairaskarsinan siivoukset jäi nyt pois. Parsi tuo mieleen parsinavetta muistoja lähes kolmenkmmenen vuoden takaa.

25.05.2014 Kevättöitä

Sää on suosinut kevät töitä, kun lämmintä ja poutaa on riittänyt. Nurmet ovat säilyneet hyvin erikoisesta talvesta huolimatta. .Toukotyöt ovat edenneet hyvää vauhtia.

deutz

Lietesäiliöt tyhjenivät kolmessa päivässä, kun Ylikosken pojat kävivät urakoimassa. Deutzilla liete siirtyi pellonlaidalle ja siitä Vredo multasi sen kasvustoon.Reilu 3000 m3 lettettä upposi peltoon rehukasvien ravinteeksi.

sauna

Ilmat viileni ja alkoi sateet. Vaikka sade on tarpeeseen, toivottavasti tulee vielä poutaa. Vasta puolet kylvöistä on tehty.

30.04.2014 Lopputarkastus

silo

Se on siinä. Viimeinen siilo paikalleen ja navetta on valmis. Kuuden hengen lopputarkastusdelekaatio kävi hyväksymässä samana päivänä navetan ja nyt saa keskittyä sen maksamiseen. Näiden vihonviimeisten siilojen kanssa meinasi mennä hermot kun ne myöhästyi kolme kuukautta sovitusta. Kokonaisuutena aikataulussa kuitenkin pysyttiin ja suunnittelijan kustannusarvio piti aika tarkasti.

fodder

Kinnusen Myllyn auto kävi heti ensimmäisen siilon pystytyksen jälkeen tuomassa 15 tn rehua ja illalla tuli vielä toinen kuorma. Tähän loppui kolmekuukautta jatkuneet säkkisulkeiset.

valtra

Keskiviikkona Ylivieskasta tuli pikku Valtra pihaan. Heräteostos emännän kirpputorireissulta. Valtra saa vetää apevaunua ja kesällä tallata Shäfferin apuna rehua.

07.03.2014 Muutto

Cows

Rakannusaikataulu on pitänyt ja tiistaina lypsylehmät muuttivat uuteen navettaan. Osa hiehoista saivat väistyä lehmien tieltä vanhaan navettaan. Ummessa olevien osastolla on vielä kalusteiden laitto kesken mutta tavotteena on saada lopputarkastus tehtyä huhtikuussa.
Keskiviikkona parani internet yhteydet huimasti kun silloin saatiin valokuitu Naaman kylän perukoille Lähipäivinä videovalvontakuva tulee taas kaikkien näkyville.

Lely_milk

Lehmien oppiminen uusiin robotteihin sujui odotettua paremmin. Ensimmäisillä kerroilla muorien piti haistella paikkoja ja osa ei antanut heti maitoa. Loppuviikosta alkoi kierto pelata jo normaalisti.

20.02.2014 Kalkkia ja tiineystarkastuksia

Vuosi on alkanut niin vauhdilla, että tuntuu siltä ettei kalenterin mukana pysy. Pellot työlistää myös keskellä talvea. Kasvavaan rehuntarpeeseen pitää yrittää varautua peltojen kalkitsemisella. Urakoitsija kävi levittämässä raiviolle kuusi rekkakuormaa kalkkia. Tänä talvena ei lumesta ole haittaa.

Uudessa navetassa on asustellut nyt reilu kuusikymmnetä hiehoa, joita on yritetty viimevuonna tarkkailla ja siemennellä. Eilen tehtiin urakalla hiehojen tiineystarkastuksia. 38 hiehoa tutkittiin joista 36 oli varmasti tiineitä. Siemennykset olivat kaaoksen keskellä kaikesta huolimatta onnistuneet ja sonnipoika oli veilä epäiluksistä huolimatta avustanut työssä. Tavoitteena on että vuonna 2015 luomumaitoa lähtisi meijeriin reilu miljoona litraa. Tarkastusten perusteella tämä voi jopa toteutua.

Navettaprojekti etenee hiljalleen. Maitotankki nostettiin paikalleen ja kylmälaiteasentajat kävivät kytkemässä sen toimintavalmiiksi. Aika näyttää, jäätyykö Muellerin siilotankki tulevien talvien kovilla pakkasilla.

lely

Roboteilla on testipesut suoritettu, ja lypsy käynnistynee muutaman viikon sisällä. Kalusteasennusten viimeistelyssä on vielä töitä jäljellä, mutta eiköhän kesään mennessä päästä tekemään remonttia vanhaan navettaan.