Vuosi 2005

14.12. 2005

Joku jo epäili että jäätiin Pietariin, kun ei mitään kuulu. Mutta pois päästiin ja kokemusta rikkaampana. Missään ei ole ollut samanlaista vieraanvaraisuutta kuin Venäläisen isäntäperheen taholta meille tarjottiin. Mukava reissu.

Arki on alkanut jo aikoja siten ja alkajaisiksi vaihdettiin vasikoiden juomarehu kotimaiseen Starttiin. Hapanjuottoa jatketaan ja alussa terni kauden jälkeen juotetaan pari-kolmeviikkoa Startti Instanttia ja loppukausi rajoitettuna Startti Poweria. Vasikoita onkin riittänyt syksyn aikana ja syntyneistä onkin ollut valtaosa sonneja. Kaikki alkiosta syntyneet on tänävuonna olleetkin harmittavasti sonnipoikia. Joutuukohan kohta lehmävasikoiden ostoon?

20.10. 2005

Huomenna, aamulla klo 5.00, lähdemme Pietarin ympäristön maatalouteen tutustumaan. Toivottavasti joskus pääsemme myös takaisin.

10.10. 2005

Atk on taas vaihteeksi työllistänyt liikaa. Ensin oli internet yhteys todella huonossa kunnossa pariviikkoa, kun myrsky repi ja vioitti puhelin kaapeleita. Sitten sekosi tietokone , mikä työllisti monta päivää. ”Paperi hommat” jäi rästiin. Nyt pitkästä aikaa tuntuu kaikki pelaavan.

Luomuohran laatu yllätti. Hehtolitrapaino oli 66,1, ja se kelpasikin leipäviljaksi paikalliselle myllylle. Aikainen puinti varmisti sen että vilja ei lakopaikoissakaan ehtinyt tummua. Toisinpaikoin satotaso oli tosi huono. Osa vilja-alasta tehtiinkin kokoviljasäilörehuksi. Muuten kesä on ollut hyvä, ja näillä eväillä on hyvä lähteä talvea kohti.

16.08. 2005

Kuukauden päivät on vertailtu eri rehutehtaiden tuotteita ja hintoja. Rehutehtaat kävivät kovan hintakilpailun. Lokakuussa Aholan tilan rehutoimittaja vaihtuu. Raision Maituri 10 000 jää historiaan. Uusi sopimus on tehty Kinnusen Myllyn kanssa. Lehmät syövät tulevaisuudessa Huipputähti 118 täyrehua ja hiehot saavat melassoitua rypsiä. Hinta-laatusuhde ratkaisi valinnan, ja tulevaisuus näyttää rehun maittavuuden ja tuotantovaikutuksen . Odotukset ainakin on kovat.

09.08. 2005

navetta

Navetan ”remontti” alkoi kun Tauno Kokko kaivoi ruokamullan pois ja teki perustuksille ja salaojille urat. Sonnikarsinoihin tulee makuuparret ja navetan päätyyn hieman sosiaali- ja nuorkarjatiloja. Sisälle uusitaan hieman kalustoa.

08.08. 2005

upoaa
Välillä vastustaa. Kanavatyömaalla ollut kaivinkone painui suohon.

hukkuu
Toisen koneen avulla uponnut kone saatiin lopulta ylös

07.08.2005

Kesä on kohta ohi vaikka parhaillaan onkin hellettä. Kesän säät ovat olleet maataloudelle suotuisia. Kuivaheinäsato saatiin korjattua laadukkaana ja toisesta säilörehusadosta tulee runsas. Säilörehun korjuu on vielä kesken. 
Luomuviljat ovat vaihtelevia. Keskimäärin sadosta ei tule kovin hyvä.

vladimir
Vova (Vladimir Tonkoshkur) on innokas navettatyöntekijä ja kävi Aholan navetassa lypsyllä lähes viikon ajan. 
Vova tekee yliopisto-opiskeluihin liittyvää diplomityötä ja hän keräsi aineistoa Aholan tilalta.

Kesän aikana Aholan tilalla on saatu kansainvälistä väriä. Juhannuksena kävi bussilasti saksalaisia tutustumassa suomalsiseen maatalouteen. ja yllättäen viimeviikolla tuli Pietarin yliopiston opiskelija perheineen vierailulle. Kaikkea nämä nettisivut saavatkin aikaan. No sitten lokakuussa lähdemme perheen kanssa tutkimaan Pietarin maataloutta.

22.06. 2005

Säät ovat suosineet alkukesän töitä. Toukotyöt ja ensimmäinen säilörehun korjuu saatiin tehdä todella hyvissä olosuhteissa. Pellot kuivivat nopeasti ja viimeiset kylvöt tehtiin heti kesäkuun alussa. Nyt viljat ovat hyvällä oraalla ja kovin runsasta rikkaruoho kasvustoa ei liene odotettavissa.

Ensimmäisen vuoden nurmet olivat lakoviljan jälkeen tosi surkeita. Lähes kaikki kylvettiin uudestaan ja säilörehunkorjuu niiltä oli osittain vain rikkaruohojen puhdistusniitttoa. Pahimpia kohtia ei ajettu edes siiloon.

12.05 2005

Investointi hanke alkaa varmistua, kun tarvittava maitokiintiö on saatu ostettua. Viimeinen maitokiintiökauppa allekirjoitettiin aamupäivällä Posiolla. Kaikki tarvittavat asiakirjat liitteineen on sitten toimitettu Te-keskukseen ja nyt vain odotellaan rahoituspäätöstä.

Navettaa levennetään ja se laajenee vain noin 150m2. Ritiläpohjaiset sonnikarsinat saavat makuuparret ja ne muuttuvat hiehoille ja ummessa oleville lehmille soveltuviksi. Lypsylehmäosastoon tulee osittain kolmas makuuparsi rivi. Remontin jälkeen navetassa on 73 täysimittaista makuupartta, mutta nuorenkarjan paikkoja on niukalti. Tavoitteena onkin ulkoistaa hiehon kasvatus. Myös lypsyjärjestelmää tehostetaan, mutta siinä on vielä useita vaihtoehtoja.

08.05 2005

deeptan

Yllättäen Venlalle ja Veeralle saatiin kesäksi hoitohevonen ja se vielä varsoo juhannuksen seutuvilla. Tytötöillä riittää siinä puuhaa muiden töiden ohella.

Kevät etenee ja todennäköisesti alkavalla viikolla päästään toukohommiin. Routaa ei moninpaikoin enään ole, ja vain paikoin märkyys haittaa. Lietettä pitäisi aluksi ajaa noin 1500 m3 ja kylvettävää on sitten noin 45 ha. Lisäksi apilanurmia pitää paikata useita hehtaareja.

12.03 2005

ohara

Mittalypsypäivä ja O’hara jatkaa lypsämistä. Mittariin se lirutteli päivän aikana maitoa 73.8 kiloa. Ja rehu maittaa. Tässä O’haran päivän ateria:

Maituri 10 000 täysrehu 22 kg
Vilja (ohra/kaura) 1,5 kg 
Latokuivattu kuivaheinä 2 kg
Apila söilörehua vapaasti, noin 40 kg
Lämmitettyä lähdevettä varmaan 100 l

Luomusäilörehun analyysi: D-arvo 70, kuiva-aine 28.3, raakavalkuainen 16.0, soluseinäkuitu 42.2, Ry-arvo 0.95, korvausluku 3.7 , OIV 88, PVT 10 , syöntiindeksi 103

Kuivaheinän analyysi: Raakavalkuianen 8.8, Raakakuitu 33.2, Ry-arvo 0.91, Korvausluku 1.3, OIV 86, PVT -59

Jotku lehmät eivät lypsä juuri mitään. 327 Poikkeus herutteli maitoa huimat 14,2 kg, ja poikimiseen on vielä aikaa yli puolivuotta. Edellien kerran Poikkeus poiki viisi kuukautta sitten. Ainoa lohtu on, että Poikkeus kantaa alkiota.

12.02 2005
Taas meni budjetti uusiksi, kun TE-keskuksesta tuli viesti myönnetystä maitokiintiöstä. Reipas 7000 € pitäisi löytyä maaliskiin puoleenväliin mennessä. Kiintiöpäätöstä odoteltiin aikaisintaan kesäkuun kierrokselta, mutta jonkun perumisen vuoksi päätös tuli jo nyt. 
Muutenkin jotakin positiivista sadekesän jälkeen. Syötössä oleva säilörehu erä onkin yllättävän hyvää ja lehmätkin lypsää. Helmikuun mittalypsyssä paras lehmä, 300 O´hara, herutteli 71 kiloa, vaikka väkirehun antoa on pyritty rajoittamaan. Pitänee väkirehuannosta nostaa 19:sta kilosta ylöspäin, muuten O`haraa uhkaa energia vajaus..

31.01 2005
Alkokion huuhtelu työllisti päivän ja alkioita tuli niukasti. Siirtokelpoisia saatiin kuusi. Kolme siirrettiin heti ja kolme piistetiin pakkaseen odottamaan vastaanottajia.
Puna-apilan kasvis- estrogeenit ilmeisesti haittaavat munasolujen muodostumista munasarjoissa. Superovulaatio jää vajaaksi. Seuraavan huuhtelun edelle pyritään saamaan syöttöön vähemmän apilaa sisältävä säilörehu. Muuten ruokinnasta ei löytynyt vielä parannettavaa.
Lisäksi heihojen olosuhteisiin kiinnitetään tulevassa remontissa paljon huomiota. Stressitekijät pois ja ruokinta kuntoon niin jospa se munasolu- ja sitämyötä alkiotuotantokin paranee.. Jos nyt alkionsiirtotoimintaa kovin suuressa mittakaavassa jatketaan, kun siinäkin on omat riskitekijät pitkällä aikavälillä.

24.1 2005
Nyt tuotettu maitokin taas sopii kiintiön sisään ainakin jonkin aikaa, kun saimme ostaa vapailta markkinoilta reipas 50 000 l lisää kiintiötä. Samalla osto reissulla saimme pitää hienon loman. Viikon päästä 31.1 huuhdellaan kahdelta hieholta (389 Sinerva ja 394 Snyrkki) alkioita. Kumpikin tuli hienosti ajallaan kiimaan ja molemmat siemennettiin kaksi ikertaa P.Orkolla. Alkion vastaanottajista kaksi oli harmittavasti kadottanut kiimojen synkronointiin käytetyn kierukan, ja niiden kiimakierto ei nyt täsmää huuhdeltavien kanssa. Näille joudumme käyttämään pakaste alkioita.. Vai pantaisiinko nämä kaksi muutamaksi viikkoksi sonnikarsinaan viettämään hauskaa elämää:)

20.12 2004 
Lähes vuoden kestänyt pankkien välinen kilpailuttaminen on toistaiseksi päättynyt. Aholan tilan tarvitsevat rahoituspalvelut siirtyvät vuoden 2005 alusta Nordea pankille. Paikallinen Utajärven OP hävisi kilpailun ja jäi ennustelaskelmien mukaan vuositasolla lähes 1000 € kalliimmaksi yhteistyökumppaniksi. Jos yleinen korkotaso nousee nykyisestä huomattavasti, on ero vielä suurempi.

Nordean vahvuus on edullisessa korkotasossa ja palvelujen pistekohtaisessa hinnoittelussa. Palvelumaksuja ei juurikaan tarvitse maksaa, kun asioinnin ja laskujen maksun hoitaa sähköisesti tietoverkkojen välityksellä. Pankkiasioinnissa maksetaan vain siitä palvelusta, mitä käytetään. Sähköinen asiointi vähentää pankkitoimihenkilöiden työmäärää ja vähentää näin pankin kustannuksia. Palvelukustannuksia ei tarvitse siirtää pankin tarjoamaan korkomarginaaliin.

Utajärven OP:n vahvuus on hyvä ja asiakkaalle ilmainen palvelu. Sähköisistä palveluista joutuu kuitenkin maksamaan OKO:lle korvauksen. Jos konttorilla asioi vain muutaman kerran vuodessa, ei ilmaisesta palvelusta kerry juurikaan hyötyä. Muille tarjotun pankin palvelun joutuu nykyaikainen asiakas maksamaan korkotasossa.

Päätös on tehty ja toivottavasti asiakassuhde on odotusten mukainen. Entisestä, 20 vuotta kestäneestä pankkiyhteistyöstä on muodostunut lämpimiä ihmissuhteita, ja näiden vuoksi ei ole yksinkertaista vaihtaa yhteistyökumppania. Mutta ainakin ensikokemukset Nordea pankin johtohenkilöistä ovat todella myönteisiä. Hyvä niin. Pankki on yksi tärkeimmistä yrittäjän yhteistyökumppaneista.