Vuosi 2013

24.12.2013 Lomalle

Uudessa navetassa on nyt yksi nurkka täynnä eläimiä, kun omat hiehot saatiin ulkoa sisälle ja viimeiset ostetut haettiin uuteen kotiin. Kuusikymmentä hiehoa sotkee ahkerasti puhtaita betonipintoja. Hiehoja on ostettu neljäkymmentä ja ostokset jatkunevat maaliskuun jälkeen. Luomusäännöt pistävät kuitenkin aika haasteelliseksi navetan täyttämisen. Heti joulun jälkeen lähdetään koko porukalla kiertelemään etelä-Puolaa. Toivottavasti Zakopanesta löytyy lunta ja laskettelumäkiä.

discovery

Joulun alla saatiin Puuhapete toimintaan ja se yrittää taistella paskaa vastaan.

hieho

Pitkäkarvaiset hiehot ovat tyytväisiä navetan olosuhteisiin ja ruokintaparessa ape maittaa.Vihdoinkin kaikki eläimet mahtuvat asumaan sisätiloissa. On suuri helpotus, kun ulko-kurakasvatuksesta päästiin nyt eroon. Toivottavasti talven aikana katoaa ulkona saatu lantapanssari. Kuvasta näkee, miten karjaharja nyhtää pitkää ulkokarvaa hiehojen kyljistä ja selästä pois.

07.12.2013

Rymenan uhkaus piti paikkansa. Vaikka välillä tavaran toimituksissa on ollut viivästyksiä ja puutteita, on navetta valmistunut aikataulussa. Itsenäisyyspäivänä Rymenan urakkaporukka sai hommansa valmiiksi ja täytekakkukahvien jälkeen he lähtivät toiselle työmaalle. Virolaiset eivät pitempiä lomia tunne.

rymena

Se on siinä. Lehmien parsipedillä on hyvä vaikka itse ottaa urakan päätteeksi torkut. Rymenan porukka pitää tässä ansaittua viidenminuutin lomaa ennen seuraavaa urakkakohdetta.Viikon päästä tässä pitäisi pötkötellä lauma tiineitä hiehoja.

office

Toimistosta näkee hyvin joka suuntaan ja se valmistunee ammattikoulupoikien toimesta jouluun mennessä. Maidonkäsittelytilat valmistuvat ja robotit käynietetään uudenvuoden ja joulun välissä.

visiiri

Tästä pitäisi viikon päästä alkaa jakamaan hiehoille ruokaa. Seinän alaosassa Pellopajan visiiri ja ylhäällä Seccon paljeverho.

09.10.2013 Melkein motissa

Yllättäen tielaitos toi painorajoituskyltin Naaman kylätielle. Täydellä rekka-autolla ei enään pääse tuomaan kylälle tavaraa. Pitääköhän kalkit, turpeet, murskeet ja rehut tilata puolikkain kuormin? Rahtikustannukset nousee jopa 2000€ vuodessa.party

Navettaan saatiin viimein katto päälle ja navettahallin lattiat valettua. Ulkona ja sosiaalitiloissa on veilä jonkinlainen valutyö jäljellä. 
Torstaina syötiin navetassa navetan rakentamisen edistymisen vuoksi lounas ja jälkiruoaksi juotiin täytekakku kahvit.

party2

Seitsemän hengen urakkaporukka on rakentanut navettaa pitkää päivää, pahimmillaan aamuyön tunteihin asti. Urakoitsijan uhkaus näyttää ainakin veilä pitävän. Rymenan urakat ei myöhästy.

23.09.2013 Neljäs sato

raiheina

Eilen väitin että kesän sato on varastossa ja nyt pitää jo perua puheet. Keväällä raiheinällä ja lietteellä terästetty vanha nurmi pukkaa nyt neljättä satoa. Edelisestä niitosta on kulunut vajaa kuukausi, ja parhaimmilla mailla on kasvusto jo polvenkorkuista ja tiheää. Kun maa on kunnossa, tuntuu luomunurmi tuottavan satoa nopeasti. Nurmi niitetään päivittäin appeen sekaan ja muutama päivä mietitään, pitääkö kutsua paalausurakoitsija.

22.09.2013 Viljat laariin

Kesän sato alkaa olla varastoissa, kun Siikajoen yhteistyökumppani toimitti murskattua hernekauraa. Rekka kippasi viljakuormat piha-asfaltille.

Pihalta murskeviljaseos lapettiin Shäfferillä merikonttiin. Päälle valutettiin vielä muutama kontillinen melassia ja seos peitetiin muovilla. Koko homma painotettiin vielä kastellulla olkisilppulla. Talvella katsotaan lopputulos.

08.09.2013 Puolikas navetta

Navettaprojekti etenee aikataulussa ja rahaa kuluu suunnitelman mukaan. Mitään erityisen yllättävää ei vielä ole tullut esiin. Rymenan porukka puskee nyt pitkää päivää katto-orsien asennuksessa betonimuottien valmistuksessa. Alla pohjakuva navetasta ja tässä
>PDF-versio

pohja

Navetta on siis puolikas normaalista. Kapea ja pitkä. Nuorkarja jää asumaan entiseen navettaan ja uuteen tulee vain lypsykarjahalli. Sosiaalitilat on puristettu minimiin ja tällä säästettiin kalliita neliöitä. Yksi pienkuormaimella tyhjennettävä visiiriruokintapöytä säästää työaikaa. Aluksi pyöriteltiin paperilla kahden ruokintapöydän systeemiä, mutta siirtyminen ruokintapöydältä toiselle kuluttaa aikaa ja vie pihatilaa. Lisäksi luomusäännöt edellyttävät jokaisen eläinryhmän laiduntamista, ja tällä ratkaisulla saavutettiin tämä mahdollisuus. Jos eläimiä tulisi enemmän olisi toinen eläinryhmä ruokintapöydän toisella puolella. Puolikkaaksi siis navetta jää.

31.08.2013 Rehut tehty

eurocomp

Rehut tuli siiloon perjantaina hyvissä ajoin. Kaikki tämän kesän säilörehut on korjattu hyvissä olosuhteissa poutasäällä. Viime kesänä jokaisen rehunkorjuun aikana satoi. Tänään pukattiin Eurocompilla siilon päälle sahanpurua ja olkisilppua.

29.08.2013 Kiirettä pitää

Kesän sää on jatkunut loistavana ja nurmi on kasvanut hyvin. Mukava, kun välillä on kuivempiakin kesiä. Kolmannen säilörehusadon korjuu aloitettiin torstaina, vaikka edellisestä niitosta on tuskin kulunut yhtä kuukauttakaan. Satokin on hyvä.

eesti

Samaan aikaan Rymenan porukka jatkoi navetan rakentamista. Vaihteeksi oli vuorossa valupäivä ja makuuparret tuli valettua muutamassa tunnissa. Nyt oli ammattilaisia työssä ja valujälkiki oli moitteeton.

03.08.2013

ohra

Kesä on suosinut maanviljelystä. Luomuohra on turhankin rehevää. Kun sateet tulevat, se menee lakoon. Taikinajyvällä kasvusto lyödään paaluun ja sillä pelastetaan allaoleva apilanurmi. Toinen säilörehusato oli runsas ja se saatiin poutaviikolla siiloon. Syyskuussa pitänee korjata vielä kolmas kerta rehua.

Rymenan miehet tulivat viikko sitten navettatyömaalle ja lietekanavat alkavat olla kohta valmiita. Suurin ongelma on suomalaiset tavaran toimittajat. Kesälomien aikana urakoitsijalle ei tule riittävän nopeasti tavaraa työmaalle. Onko se suomalaista rasismia, kun betoni tulee aamun sijasta illalla ja harkot viikon myöhässä?

22.06.2013

Kevätrehu korjattiin juhannuksen edellä ja sato oli huono. Paljon jäi kesä- ja syksysadon varaan. Rehu korjattiin kuitenkin poutasäällä.

Niitto oli takkuista. Heti ensimmäisen lohkon reunalla Taarupin niittomurskain otti kiveen ja palkista lentelivät hammasrataan kappaleet pitkin peltoa. Rehupellot niitettiin sitten vanhalla Jf:llä ja urakoitsijan avustamana.

13.06.2013 Betonitöitä

Rakennustyöt laakasiilo- ja lietesäiliötyömaalla edistyvät hyvää vauhtia vaikka poutasää muuttui monsuunisateiksi. Torstaina siilotyämaalle saapuivat Rymenan urakkaporukka.

rymena

Torstai iltana klo 23.55 työmaalla oli vielä täysitohina päällä. Perjantaina urakkaporukka valoi siilon pohjalaatan. Maanantaina valettaneen seinien saumat.

liete

Samaan aikaan pystytettiin lietesäiliön seiniä. Vettä satoi ajoittain taivaan täydeltä ja välillä tuntui että lietemonttuun hukkuu. Kuitenkin seinät saatiin pystyyn ja maanantaina pitäisi valaa pohja.

08.06.2013 Viimeinen uintireissu

Helteet ovat ohi ja toukotyöt pääosin tehty. Uudisraiviolla on vielä puuhaa muutamaksi päiväksi. Urakoitsija kävi tyhjentämässä lietekaivot pellolle. Helteiden vuoksi lietesäiliön sekoitusten välissä yksi hieho päätti käydä lietesäiliössä uimassa ja siitä tuli sen hiehon viimeinen uintireissu. Samantien hieho sai kyydin Honkajoelle. Olisi kyllä löytynyt viisaanpiakin uintipaikkoja.

25.,05.2013 Ralliajoa

Kevät on muuttunut kesäksi ja sää on ollut loistava. Toukotyöt ovat edistyneet hyvää vauhtia ja koneet ovat laulaneet pitkää päivää. Välillä vauhti on olut liian kova.

oops

Salaojitustyömaalla renki tuli Shäfferillä varmaan kuuttakymppiä pellonlaitakurviin ja lensi kaaressa kyljelleen ojaan. Kuski pysyi kuitenkin hytissä ja turvahytti kesti rysäyksen hyvin. Rysäyksen savupilvi näkyi ainakin kymmenen kilometrin päähän.

kaivinkone

Tauno kävi pelastamassa koneen ojasta ja työt jatkuivat. Vahingot olivat vähäiset. Takavilkku meni rikki ja peilin varsi vääntyi.

01.05.2013 Lähtökuopissa

Ajan kuluksi pistettiin valvontakamera rakennustyömaalle. Rakennusprojektin etenemistä voi seurata muutaman minuutin välein vaihtuvasta kuvasta. Aluksi kamera seuraa laakasiilotyömaata, missä pitäisi kesäkuussa jotain tapahtua. Heinäkuussa kamera siirtyy odottelemaan navetan rakennustyön alkamista.

built

21.04.2013

Talvi muuttui kevääksi hetkessä ja lumet hävisivät parissa viikossa. Nyt on joka paikka täynnä liejua. Mutta kuitenkaan suurempia tulvia ei täällä Utajärvellä ole vielä näkynyt. Luomumaidontuotantoa on nyt harrasteltu yli kaksi vuotta, ja onko sen syy, että syksyyn mennessä pitäisi maksaa lisäveroja yli 20 000 €. Olisi kyllä ollut muitakin paljon parempia rahareikiä.

cows

Investointihanke etenee hiljalleen ja urakkasopimus ja -aikataulu allekirjoitettiin muutama päivä siten. Joulukuun alussa pitäisi saada navetan suojiin ensimmäisiä eläimiä. Positiivista tässä hankkeessa on ollut, että hiehoja on ollut myynnissä paljon. Parikymmnetä hiehoa on ostettu ja vielä kolmekymmentä ostettaneen tälle vuodelle.

Uudella Apevaunulla on harjoiteltu appeen sekoittelua. Ruokinnan laatu parani entisestä huomattavasti ja lehmät tykkää appeesta. Vanhassa navetassa kuitenkaan ruokintatyön lokistiikka ole paras mahdollinen. Monessa kohdassa pitää tehdä ”turhaa” työtä. Toivossa on, että tulevaisuudessa logistiikka on järkevämpää.

Tässä Youtube linkki >appeen sekoitteluun

27.02.2013 Kaupantekoa

Helmikuu on kulunut tiiviisti kauppiaiden kannssa inttäessä, ja nyt on kurkku käheänä ja ääni ei kulje enää yhtään. Navetta, sen kalusteet, koneet ja niiden toimittajat alkaa kuitenkin hiljaa varmistua.

Lietesäiliöt ja laakasiilon toimittaa Kolpasen betoni. Laakasiilo pitäisi olla valmis rehuntekoon mennessä. Navettahallin toimittaa Connexx, jonka pystytyksen Rymenan urakoitsijat aloittavat ensi Elokuussa. Vuoden päästä talvella navetassa pitäisi olla jo eläimiä talven pakkasilta suojassa.

Tänään tuli tehtyä kauppa lypsy- ja lantaroboteista. Navettaan tulee kaksi uutta Lelyn A4 lypsyrobottia ja Lely Discovery puhdistusrobotti. Jos suunnitelmat toteutuvat, lypsy uusilla roboteilla alkaa maaliskuussa 2014. Kokemuksia Lelystä on jo viiden vuoden ajalta ja Lelyn toimintavarmuus on ollut positiivinen yllätys.Robotti on toiminut jopa odotettua paremmin. Joissakin navetoissa on ensimmäisissä Lelyn A4 robotissa ollut ongelmia mutta nyt uusimmat ovat olleet harmittomia lypsäjiä. Ei ole mitään syytä vaihtaa robottimerkkiä.

30.01.2013 Tanskan tauti

Suomen maataloutta uhkaa Tanskan tauti. Peltojen ostohinta ja vuokra ovat nousseet jo nyt tuottoarvon yläpuolelle ja maatalous velkautuu hyvää vauhtia. Ha-tuet ovat vuosikausia pääomittuneet pellon ostohintaan ja vuokraan ja suuri osa tukipotista karkaa maatalouden ulkopuolelle. Pellto makaa hömppäheinän tuotannossa ja aktiivoviljeliöillä on pula pellosta. Isollakin peltoaukealla saman tilan pellot ovat hajallaan. Pienet ja hajallaan olevat peltolohkot aiheuttavat työ ja rahtikustanuksia. Tällä rakenteella ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla tuontia vastaan. Miten tähän saisi muutosta?
Kaksi ehdotusta:

-Maatalousmaalle korkea kiinteistövero.
Kiinteistöveron voisi vähentää maatalouden pääomatulon verosta, jolloin vero ei rasittaisi kohtuuttomasti aktiiviviljelijää. Korkea kiinteistövero pistäisi joutopeltojen kauppoihin vauhtia ja pirstoutunut tilusrakenne voisi parantua.

-Talouskeskuksen lähellä oleville raiviolle heti tukioikeudet ja keskimääräistä tukea hehtaaria kohti alaspäin. Tukea pitäisi ohjata niille kasveille, joista on kotimaisilla markkinoilla pulaa. Luomuvalkuaiskasvit voisi olla yksi kohde. Tukioikeuksien rajoittaminen vanhoille pelloille estää tilusrakenteen paranemista ja huonontaa koko Suomen maatalouden kilpaikukykyä.

24.01.2013 Viro ajaa ohi?

cows

Alkuviikosta kiertelimme Virossa paikallisilla lypsykarjatiloilla ja vierailimme Latterin navettakalustetehtaalla. Mieltä lämmitti Virolaisten vieraanvaraisuus. Erityinen kiitos pitää mainita Taaville ja Petrille. 
Kyllä pitää nostaa hattua Viron pojille. Maatalous ja erityisesti maidontuotanto nousee Virossa nopeasti ja siitä tulee vahva kilpailija Euroopassa. Maito ja Virolaiset kauppiaat valtaavat Suomen jos Suomen kilpailukykyä ei saada parannettua pikaisesti. Ovatko suomalaiset ovat hinnotelleet itsensä ulos? Matalalla verotuksella, halvemmalla työkustannuksella ja oikealla työasenteella Virolaiset tulevat varmasti näkymään Suomessa.

lely

Virossa on turha puhua enää vanhasta teknologiasta. Tällä tilalla oli seitsemäntoista Lelyn robottia ja navetan parsipaikan hinta oli alle 7000€. Tämä asettaa meille haasteita.

calves

Tämän navetan juottovasikkaosasto miellytti. Navetat olivat eristettyjä, lämpimiä ja kuivia. Suomessa laitetaan ikkunoihin yksinkertaisa vehoja ja rakennetaan navetoita vähillä eristeillä. Virossa 5 vuotta vanhoja yksinkertaisia rättiverhoja vaihdtaan nyt eristäviin paljeverhoihin ja lisätään eristystä..Kun navetta on eristetty, voidaan ilmaa vaihtaa riittävästi kosteuden poistamiseksi kylmälläkin ilmalla.

12.01.2013 Uudenvuoden kujeet

Vuosi on vaihtunut ja sääkin on suosinut joutenoloa. Pikkuhiljaa pitäisi alkaa töitäkin alkaa tekemään. Päättynyt vuosi oli kaikesta huolimatta taloudellisesti hyvä. Lehmät liruttelivat luomumaitoa lähes kymppitonnin tahtia ja eläinten terveys on ollut aiempia vuosia parempi. Tämä antaa rohkeutta jatkaa investointien suunnittelua ja toteutusta. Tammikuun aikana on tarkoitus päättää navetan rungon toimittaja ja mahdollisesti rakentajat.

Tulevaisuudessa on myös toiveissa saada parempi nettiyhteys tänne Naamankylälle. Torstaina perustettiin Osuuskunta Utakuitu, mikä alkaa rakentamaan tulevana kesänä kuitulinjaa jokaisen Utajärveläisen ulottuville. Aholan valvontakuva palaa kaikkien näkyviin viimeistään siten, kun kuitu yltää tänne asti.

redrock

Uusien laitteiden tieltä pitää laittaa vanhoja koneita myyntiin. Nyt jää joutilaaksi Varmon tehokas rehuleikkuri, kun tilalle tulee lähipäivinä meidän appeentekoon paremmin sovelutva Redrockin leikkuri sisäkauhalla.