Vuosi 2009

12.12.2009 
Ensikesän viljelysuunnittelu on hyvällä alulla ja peltopinta-alakin vähän lisääntyy. Uusia raivioita saadaan viljelyyn muutama hehtaari ja kunnostettavia ostopeltojakin on nelisen hehtaaria. Raivioita jää vielä paljon tuleville kesille kunnostettavaksi. Työtä on ainakin tiedossa.


Liettaan levityksestä tehtiin uusi sopimus urakoitsijan kanssa. Liete siirretään erillisellä siirtovaunulla konttiin pellon laidalle, ja siitä liete sijoitetaan Vredolla nurmeen. Peltojen tallauminen vähenee kun pellolla liikutaan keveämmällä kalustolla ja pienemmillä kuormilla. Entisen yhdistelmän kokonaispaino 40 tn on turhan paljon. 

05.12.2009 

288 Ontuu oli käynyt yöllä klo 04.22 lypsyllä ja maitoa oli lähtenyt 14,90 kg. Kun iltalypsyn maitomäärä oli 10,30 kg, sadan tonnin raja on rikki niin että paukkuu. Ontuun tuotos koko elinajalta on nyt 100 000,4 kg. 
Kuva päivänsankarista kaksi kertaa poikineena.


04.12.2009, kuva klo 15.05

Ontuu vielä hengittää ja syö ja lypsää, sadantonnin rajaan vielä matkaa 24,8 kg. Kävely on vähän rauhalista keskivertolehmään verrattuna. Pitkän ja kovan elämän väsymys painaa askelissa.

03.12.2009

Torstai iltapäivä. Ontuu on ihmeesti vielä hengissä ja maitoa on kasassa 99928 kg. Vielä uupuu 72 kg. Ylittyisköhän satatonnia lauantaina puolenpäivän aikaan?  

02.12.2009

Lehmien maitomäärä voisi olla jonkinverran korkeammalla tasolla. Viimekesän luomusäilörehussa on valkuaistaso todella matalalla ja tiivisteen valkuaislisällä emme ole saaneet aivan paikattua puutetta. Ilmeisesti säilörehun valkuaisen laatukaan ei ole hyvä. 
Vanharouva Ontuu on kuitenkin toipunut aika hyvin syksyn tosi rajusta kolitulehduksesta ja lypselee 35kg:n  päivätuotoksia. Marraskuun lopussa Ontuu oli jo lirutellut maitoa 99 827 kg, reippaan seitsemän tuotantovuoden aikana.  Säilyneeköhän hengissä sataantuhanteen kiloon asti.
 

Ummessa olevat lehmät siirtyivät tänään uudelle poikimaosastolle. Osasto on tehty ladossa olevaan vanhaan laakasiiloon. Lehmillä pitäisi olla hyvät olosuhteet, kun makuuparsissa on parsipedit ja turvetta runsaasti kuivikkeena. Ruokintakäytävällä kokeillaan aluksi hiekkaa ja sen alla on vanhat puristeneste salaojat. Jatkossa voidaan kokeilla myös olkea ja haketta.


26.11.2009
Aholan tilan navettahommat siirtyivät uudelle aikakaudelle ja nykyaikaan, kun Suvi läpäisi siemennystoimilupakurssin loistavin arvosanoin. Karjan hedelmällisyydessä onkin paljon parantamisen varaa ja tällä alueella tulee oppi tarpeeseen. Siemennyksiä on ollut aivan liikaa. 

Kun vielä loput siemennys välineet saadaan hankittua, pääsee omatoimisiemennys vauhtiin.  Jo aikaisemmin olemme hankkineet oman typpisäiliön, mihin on ostettu parhaiden jalostussonnien siemeniä Faban käyttölistan ulkopuolelta. 


13.10.2009
Taas tuli töpättyä pahasti.  Järjestilimme navetan eteisen hyllyn romuja, ja kun sitten lopuksi laitoin videovalvontapalvelimeen virtajohtoa takaisin paikalleen, niin siihen tulikin pökättyä viiden voltin asemasta kahdentoista voltin jännite. Savu pölähti ja palvelin oli entinen.
Muutaman tunnin pähkäilyn jälkeen soitin Pohjolan Turvapalvelun numeroon ja  odotin vastausta jostakin Espoosta, niinkuin yleensä. Mutta vastaaja olikin Utajärven Kormussa hirvimetsällä ja hän tuli muutaman tunnin päästä meille ja toi uuden videopalvelimen. Ihme sattuma, mutta pääasia että valvonta taas pelaa. Onkohan tämä yhtä luotettava systeemi kuin entinen? >Tästä voi kokeilla päästä sisään.
Käyttäjätunnus: navetta, salasana: 1234


29.09.2009
Talvi tekee tuloaan ja ensilumet nähtiin viime yönä. Lumi saisi kyllä vielä vähänaikaa odotella, kun peltotöitäkin voisi vielä jonkinverran tehdä. Syksy on ollut kyllä loistava, ja syyskuun alussa kylvetty ruiskin on kauniisti oraalla.Ostetulla palstalla metsä sai kyytiä, kun kaksi motoa kaatoi puita nurin. Motojen perään alueelle tuli kaivinkone repimään kannot energiaksi. Valtaosa puutavarasta lähti heti maailmalle. Näkyy puulla olevan kysyntä hyvä.
Tämä muutama aari raivataan pelloksi ja tällä saadaan kallista maantie rallia vähemmäksi. Ei ole mitään järkeä kuljettaa paskaa yli viiden kilometrin päähän navetasta ja sitten rehuna taas takaisin. Kate valuu maantielle. 

25.07.2009
 paalaa

 Säät suosi, kun urakoitsija paalasi yksivuotiset rehuseokset ja kauimmaisten lohkojen heinikot hiehoille. Sato oli kohtuullinen mutta joissakin paikoissa oli yksivuotisissa kasvustoissa rikkaruohoja liikaa. Keväällä pintaan levitetty liete altistaa rikkaruohoille, jos kasvuolosuhteet lohkolla eivät ole hyvät heti kylvöstä asti. Luomupelllon rikkaruohohallinta on joskus haasteellinen harrastus.  


04.07.2009
Vaikka keväällä tulosnäkymien huonontuessa lyötiin investoinneissa jarrut päälle ja moni projekti siirrettiin tulevaisuuteen, on kuitenkin tulevaisuuteenkin panostettu. Peltoja on raivattu lisää ja salaojitettu huonoimman mallisia lohkoja, joku konekin on ostettu. Eniten rahaa paloi kuitenkin lisämääkaupoissa. Tulevaisuuden varalle ostettiin rajanapurilta pläntti salaojitettua peltoa,  metsää ja joutomaata. Joutomaa ja osa metsästä raivatteneen pelloksi seuraavan sadan vuoden kuluessa, kun kivetön hietapohjainen palsta on niin lähellä navettaa. Kallis paska- ja rehuralli maantiellä pitää saada tulevaiduudessa vähemmäksi tuotettua maitolitraa kohti. 

Kesä on jo kulunut pitkälle ja sää on vaihdellut laidasta laitaan. On ollut kylmää ja lämmintä. Kylvötöiden jälkeen oli pitkään kylmää ja varsinkin turvemaan  luomu heinikot eivät tästä tykänneet. Heti ilman lämmettyä ennen juhannusta timotei tuli tähkälle ja pituutta kasvustolla oli paikoin  vasta kymmenkunta senttiä. Sato korjattiin 24.06 ja moninpaikoin se oli olematon. D-arvokin jäi 67 paikkeille. Toivottavasti yksivuotisista seoksista ja syyssadosta tulee parempi.  Muuten kesä on ollut hyvä, vettäkään ei ole tullut haitalle asti.

30.05.2009

Kevätsää on ollut loistava. Lumi suli nopeasti vesisateiden ansiosta ja nyt on ollut muutama viikko melkein poutaa. Sadekuurot on kastelleet sopivasti kuivaa maata. Hyvien säiden ansiosta ojittamattomat peltoraiviotkin kantavat koneita, ja niitäkin saadaan kylvöön ennen kesäkuun puoltaväliä. Yksi vuokrattu tienlaitapeltolohko odottaa vedenalla tielaitoksen lupaamaa rumpua, ja tämä lohko saattaa jäädä jonkinlaiseksi kesannoksi.
Hiehot ja ummessa olevat lehmät ovat olleet omalla metsälaitumella jo toukokuun alusta alkaen, ja perjantaina siellä tapahtui ikävä tapaturma. Tilhi-lehmä oli poikinut pariviikkoa etuajassa ja mennyt ilmeisesti väsyneenä juomaan rakennusaikaiseen savenotto rooppiin. Lehmä upposi lopulta liejusaveen kaulaa myöten.  Iltapäivällä Tilhen taistelu huomattiin, mutta lehmä kuoli pelastustyön aikana. Syntynyt vasikka voi kuitenkin hyvin ja lehmän liha on hyvää koirille. Savirooppi aidattiin ja täytetään kaivinkoneella kesän aikana.

18.04.2009
 

Reipas viikko sitten hoidettiin lehmien sorkat, ja pääasiassa sorkat olivat hyvässä kunnossa. Sorkanhoitaja sanoikin, että ei millään voi uskoa että navetassa on jyllännyt sorkkavälin ajotulehdus. Hoitopäivän jälkeen epidemia saikin sitten uutta vauhtia ja viisi lehmää on ollut nyt tulehduksen vuoksi antibiootti kuurilla. Luultiin jo tämäkin tauti jo voitetuksi.  

Eläinlääkärin mukaan on kaikki voitava tehty ja tehdään taudin voittamiseksi, tosin vanha navettarejoittaa sairaiden eristämistä. Heti oireiden ilmettyä lehmä laitetaan antibioottikuurille, tarvittaessa piikitetään särkylääkkeellä. Lehmät ovat käyneet jokapäivä lumihangessa jaloittelemassa. Sorkkakylpy tarjotaan joka toinen päivä. Paskaraappa pyyhkii ritilöitä melkein koko ajan, ja ritilät kalkitaan joka päivä. Ruokintaaon tarkennettu edelleen ja eläinlääkäri kielsi sitä muuttamasta, kun kokotalvena ei ole ollut ruokinnnasta johtuvia hoitoja tai edes huomattuja vaivoja eläimillä. Fusobacterium necrophorum on kova vastustaja, mutta SE ei meitä tapa.

07.04.2009

Tulevaisuuden yhteistyökuvioita on neuvoteltu uusiksi ja erilaisia sopimuksia on tehty useampaan suuntaan. Keväällä itse keskitytään peltojen kunnostukseen ja muokkaukseen,  kylvötyöt siirtyvät pääasiassa urakoitsijan tehtäväksi. Lietteen levitystä jatkaa urakoitsija ja säilörehun korjuu tehdään kahdella noukinvaunulla. Oman vanhan vaunun tueksi tulee urakoitsija töihin. Siilolla touhuaa välillä kaksi traktoria. Niittomurskaus ja heinäkarhojen yhdistäminen tehdään omana työnä ja näihin töihin pyritään saamaan tehoa. Vanha Elhon pöyhin uusitaan tehokkaampaan.  Kesäkuussa pitäisi pellolla pyöriä Elho V-twin 750 karhotin jonkin traktorin perässä.

elho

Vasikoita syntyy nykyisin navetassa nykyisin aika tiheään tahtiin. Välillä vasikkatilat ovat olleet aika ahtaita. A-tuottajien kanssa tehtiin yhteistyö sopimus, ja sonnivasikat lähtevät muutaman viikon ikäisenä lihantuotantoon erikoistuneille tiloille kasvatettaviksi. Lehmävasikat ja hiehot kasvatetaan ainakin toistaiseksi itse.

26.03.2009

Tänään  oli vaihteeksi ikävä päivä. Navetan korkeimman jalostusarvon omistava, sonninemä ja vielä hyvä lehmä Tango piti lopettaa.  Tango oli erittäin korkea ja raamikas eläin, sen isä oli Ramos. Tiistaina Lehmät hyppelivät kiimassa pihalla ja siinä liukastuessa Tangon jalka oli revennyt sijoiltaan.   

Korkeat ja lypsytyyppiset lehmät ovat tapaturmaalttiita. Liukastuessa pitkät raajat aiheuttavat valtavan momentin nivelille, ja kun jalostuseläimissä ei ole lihaksia tukemassa niveliä on vahingot tavallisia. Ne kunnon lihapullaayshiret kyllä kestää liukastella.

18.03.2009

Helmikuun lopussa kävimme Ranskassa Pariisissa Sima maatalousmessuilla ja usealla paikallisella maatilalla vierailulla. Antia on nyt pureskeltu muutama viikko. Suomalainen viljelijä saa kulkea rinta rottingilla.  Olosuhteisiin nähden karjalous on Ranskassa varsin tehotonta. Karjojen keskikoko on vain jonkinverran suurempi kuin Suomessa, tekniikka usein vanhaa ja tehotonta. Uusiakin koneita käytetään tehottomasti. Kokonaisuudessaan reissusta jäi vähän nuhjuinen kuva. Laitakaupungilla oli likaista,  yöllä asunnottomia nukkui metrotunneleissa satoja, kun yksi yö tuli metroilla ajeltua. Turistikohteet oli kyllä puunattu. Seppo Räty sanoisi että paska maa.

Navetan automatiikan valvontajärjestelmän rakennusprojekti etenee pikkuhiljaa, ja erilaisia käyriä tulee jatkuvasti >ihmeteltäväksi Aholan sivuille.  Tarkoituksena on huomata ja puutua heti erilaisiin poikkeaviin toimintoihin ja tapahtumiin. Robotissa ja maitotankissa on oma valvontajärjestelmä, mutta jos laite on kunnolla sekaisin , ei sen oma valvontakaan pelaa. Jossakin on robo lypsänyt maitoa liki viikon ilman yhtään pesua..  ja Bakteeri maitoa tulee.

15.02.2009

Aholan talous on kolmen loistavan vuoden jälkeen painumassa kuluvan vuoden alussa voimakkaasti alas päin. Vuoden  2008 heikko rehukesä tuntuu taloudessa alkukesään saakka.  Sorkkaepidemian hinta näyttää jäävän reilusti alle kymmenen tuhannen euron, ja se ei todennäköisesti enää kovin kauan tunnu. Mutta maailman markkinoiden aiheuttama maidonhinnan lasku pudottaa tuloja jopa yli kolmekymmentätuhatta euroa vuodessa.  Taloussuunnitelmat on pitänyt laittaa uusiksi.

Tilan toimintaan on terveellistä tulla huonoja vuosia. On pakko puristaa turhia kustannuksia alas, ja niitä löytyy kyllä joka paikasta.  Investointi suunnitelmaa kevennetään voimakkaasti. Vain nopeasti talouttakohentavia investointeja viedään vuonna 2009 eteenpäin.  Maidontuotantoa lisätään parin seuraavan vuoden aikana noin satatuhatta litraa. Lisäksi tilan koko kustannusrakenne käydään kirveen kanssa läpi. Näillä toimilla Aholan Maito oy kestää maidonhinnan tippumisen, vaikka tämä vuosi on todennäköisesti raskas.   

22.01.2009

Yllättävän hyvin antibioottihoito tehoaa sorkkavälin ajotulehdukseen. Monta kipujen vuoksi jalattomalta näyttänyttä lehmää kävelee ontumatta ja maitomäärä on noussut sairautta edeltävälle tasolle. Ensimmäisen erän jälkeen on vielä neljä eläintä laitettu kuurille, ja toivottavasti ei enää kovin monta uutta tapausta tule ilmi.  Yksi vanha monivammainen jalkapotilas näyttää saavan ajotulehduksen takia lipun Honkajoelle. Katsellaan nyt kuitenkin vielä muutama päivä.

Vasikoita syntyy lisää tasaiseen tahtiin, ja taas syntyi kaksi uutta jalostuseläintä,  jotka nostaa odotuksia tulevaisuuteen.

arpakuutio

Sonnipoika Harjulan Arpakuutio (Jobert * Ramos)  syntyi alkiosta ja lähtee keinosiemennysasemalle.

sale

Aluspipo (Sale*Miqur) löytyi muuutama päivä sitten lehmien joukosta, ja heruttelee toivottavasti parinvuoden päästtä paljon ja nopeasti maitoa. .

15.01.2009

Sähkölaitos uusii Naamankylän sähkölinjoja ja tämä viikko on oltu pätkivien sähköken armoilla. Tiistaina sähkölaitos kytki Namankylän ensimmäisen kerran agrikaatin perään ja asentajat töppäsivät pahemman kerran. Agrikaatti sähkön vaihejärjestys oli väärä.

Kaikki kolmivaihesähkölaitteet pyörivät väärään suuntaan. Kaksi rehuspiraalia meni rikki.  Robo toimi, mutta sen paineilma kompressori ei. Sen tilalle ehdittiin asentaa jo toinen kompressori ja huoltomiehet ehtivät muutaman kilometrin päähän, ennen kuin huomattiin ongelmien syy.  No sähkölaitos lupasi korvata vahingot ja kustannukset.

12.01.2009

Faban palveluja on paljon moitittu, mutta meillä kylllä on syntynyt useita loistavia vasikoita Fabasta huolimatta. Tässä navetan viisi nuorinta lehmä vasikkaa:

duostar

 Alkueläin synty joulun edellä (Duo Star Normandin x P.Orkko)

ahava

Ahava syntyi jouluna (Duo Star Normandin x P.Orkko)

Anturahaaava (Jelder x T.Funkis) syntyi vuoden vaihteessa

erakkojenkka

Erakkojenka (M.Rakuuna x O.Jalostus)  ja Enerkianpurkaus  (Jobert x Ramos) ovat muutaman päivän ikäisiä. 

 Karjan jalostustyö on aika pitkälle ulkoistettu, ja asiassa luotetaan Faban loistavaan konsulentttiin. Faban konsulentti käy arvostelemassa pari kertaa vuodessa karjan eläimet ja tekee jalostussuunnitelman. Myös ostettavista alkioista konsulentti tekee ehdotuksia. Siementäjät toteuttaa suunnitelmaa orjallisesti , jos ei muuta sanota. Tietenkin konsulentin kanssa keskustellaan usein ja voimakkasti eläimistä, tilan tavotteista ja jalostuspainotuksesta, mutta todella vähällä tilan työllä homma etenee. Jos haluaa pitää työajan kohtuullisena on luotettava yhteistyökumppaneihin. Kaikkea ei tarvitse itse tehdä ja osata.

04.01.2009

Vuosikausia ei toivottu ja pelätty vieras navetassa on totta. Lehmien sorkkavaivojen aiheuttajaksi diagnosoitiin sorkkavälin ajotulehdus. Kaikki seitsemän oireilevaa lehmää pantiin antibioottikuurille ja ritilöiden puhdistamista tehostettiin. Myös sorkkakylpy otettiin jälleen rutiineihin. 

 Bakteeri on varmasti ollut navetassa pitkään, yksittäisiä tapauksia on ajan saatossa epäilty useita. Tilanne puhkesi epidemiaksi äkillisten ruokintamuutosten vuoksi. Säilörehu vaihtui heikommaksi ja samaan aikaan ruokintakioskit temppuilivat ja jakoivat väkirehua välillä miten sattuu.   

02.01.2009

Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi on alkanut positiivisia odotuksia täynnä. Navetta pyörii nyt täydellä kapasiteetilla ja robotti lypsää maitoa. Tosin sitä voisi tulla enemmänkin, mutta viime syyssadon rehu ei oikein ole parasta rehuarvoiltaan.

Toinen asia mikä vähentää maidontuotantoa on lehmien sorkkavaivat.  Onko sitten viimekesän erikoisella säilörehulla osuutta asiaan, mutta aivan liian paljon on tänä talvena lehmät varoneet jalkojaan. Ostoeläimiä ei ole navettaan tullut kahteen vuoteen, ja muutenkin olosuhteet on pysyneet ennallaan.

Helmikuussa tulee kaksi vuotta robottilypsyä täyteen ja tänään tuli ensimmäistä kertaa Lelyyn sellainen vika, että lypsy pysähtyi ja piti tilata huoltomies robottia korjaamaan. Robotin käsivarsi eksyi kulkemaan omia  reittejä eikä robotin aivot tiennyt missä käsivarsi millonkin oli. 

 Tunnin päästä puhelinsoitosta tuli huoltomies pihaan ja siten remonttia piti tehdä tunti kaksikymmentä ja  ja robo pääsi lypsämään. Käsivarresta löytyi yksi vioittunut sähköjohto, mikä piti vaihtaa. Aika hyvin tuntui huoltomiehellä olevan varaosia autossa, kun osia vaihtamalla paikansi vikaa. Ensin vaihdettiin robottikäteen asennon valvonta-anturi, siten piirikortti ja vielä ennen johtoa yksi kela. Kun vika paikantui johtoon, vaihdettiin vielä ehyet vanhat osat takaisin. Hälytyshuolto toimi ainakin tälläkertaa loistavasti.