Vuosi 2016

22.12.2016 Tavoitteita

Loskakelin ajankuluksi voi tutkia vaikka lelyn mittareita. Päivämaidossa viidentonnin tavoite jää tältä vuodelta saavuttamatta, kun tänä aamuna poistettiin karjasta neljä lehmää. Robottienkin pitäisi lopettaa turha sähläys, että tavotteeseen päästäisiin. Vuosituotannossa tavoite on 1,5milj. kiloa, ja siihenkin on matkaa vielä turhan paljon. Kinttaat käteen ja taas töihin.

10.11.2016 Kaivinkonetyötä

Viime vuosien kesän säät ovat olleet haasteellisia ja vettä on tullut taivaalta ajottain paljon. Märkyys on haitannut pelloilla ja monin paikoin sato on jäänyt heikoksi. Peruskuivatukseen ja peltojen muotoiluun on panostettava enemmän.
Loka-marraskuussa kaivetiin urakalla piiriojia ja sarkaojia. Lisäksi siirrettiin peräkärryillä maata muutama tuhat mottia lohkojen keskelle, ja muotoiltiin salaojalohkojen maanpintaa. Marraskuun pakkaset pysäyttivat nyt työt. Ensi vuonna jatketaan.

06.09.2016 Lietettä

Rehun korjuun jälkeen saatiin lietesäiliöt tyhjiksi. Kohta alkaa olla kesä paketissa.. Muutama paali, ja sitten pitää kaivinkoneen ja kyntökoneen teriä vähän upottaa maahan.

01.09.2016 Rehunkorjuuta

Sateiden välissä saatiin korjattua rehua. Osalla lohkoista oli jo kolmas sato, mutta suurimalla osalla lohkoista jäätiin tänäkesänä kahteen korjuukertaan. Sadon määrä oli hyvä ja myöhäisestä korjuusta huolimatta D-arvo oli vielä 68 yläpuolella. Keväällä perustettuihin nurmiin jäi rumat sadekesän muistot. Ensikeväänä on taas tiedossa paikkauskylvöjä.

17.08.2016 Vettä satelee

Heinäkuun puolessa välissä oli poutajakso ja silloin saatiin kuivaheinä korjattua ja säilörehua paalattua. Sitten sateet ovat jatkuneet ja vesi tulvinut pellolle. Toisinpaikoin heinikot tukehtuvat veden alle, ja läpimärässä maassa apilan juuriston bakteerit hukkuvat. Säilörehusato tulee olemaan tosi vaihteleva. Toivottavasti tulisi poutajakso.

Navettta on täynnä, lehmämäärä heiluu 150 paikkeilla. Robotiti ovat täystyöllistettyjä. Ajottain poikimisia on ruuhkaksi asti. Sadepäivinä ajan kuluksi laittettiin poikimaosaston kamera näkymään kaikille julkisesti ja se löytyy >valvontasivulta<

07.07.2016 Sataa

Sateen suhteen kohtuullisuus loppui. Nyt täällä Utajärvellä on satanut riittävästi, viikkoon ei ole tohtinut ulos mennä. Heinäpoutien odottelu on mukavaa.

22.06.2016 Rehunkorjuuta

Kuluva kesä on ainakin alkanut paremmin mitä 2015 vuonna. Kylvöt saatiin tehtyä hyvissä olosuhteissa ja lämmintäkin on ollut kohtuullisesti. Säilörehua korjattiin juhannusviikolla ja sato oli kohtuullinen. Paikoinkasvustot olivat erinomaisia, mutta talvituhojen vuoksi paikoin ei kasvanut mitää. Kalustokin pelasi pitkästä aikaa moitteetta.

09.05.2016 Luomulaidunta

Haasteellisin vaatimus luomussa on laidunnusvelvoite. Kaikki yli kolmenkuukauden ikäiset eläimet pitää päästää laitumelle koko kesäksi. Luomulaidunnus vaatiii työtä toteutti sen miten tahansa.

Suuressa karjassa kesä voi helposti kulua karanneiden eläinten metsästyksessä. Vasikat eivät pysy aivan tavallisessa sähkölankalaitumella. Hirvien ja muiden villieläinten keskellä laiduntaminen on joskus mielenkiintoista.

Viime viikolla saatiin vasikoille toinen verkkoaitaus käyttöön. Useaman hehtaarin metsälaitumella on eläimillä tilaa telmiä ja toivottavasti hirvet, sudet ja karhut pysyy aitauksen ulkopuolella.

27.04.2016

Joskus on viranomaisten toiminta nopeaa. Luomutarkastajan ilmoituksen perusteella Eviran tarkastaja ilmestyi varastoon ja tutki epäselvän siemenerän heti seuraavana päivänä. Tuomio oli tiukka. Siemenen myyjä hirtettäneen senaatintorilla 1.4.2017 julkisesti ja näin saadaan huijarit kuriin. Siemenhuijaukset loppuu tällä tavalla nopeasti. Tarkistuksessa jäi vähän epäselväksi pitääkö tämä siemenerä polttaa ja tuhka haudata ydinjätteiden loppusijoitus luolaan.

26.04.2016 Siemenkapan koukerot

Kaupankäynti voi joskus olla vaikeaa. Suomessakin on monenlaisia kauppiaita ja kaikilla ei ole homma oikein hanskassa. Viime talven tarjousten ja kaupankäynnin perusteella tuli seimenerä jonka dokumentointi vaikutti heti puuteelliselta. Säkeissä ei ollut mitään merkintöjä mitä se sisältää. Luomutarkastuksessa tällainen siemen aiheuttaa vaikeuksia ja väärästä siemenestä aiheutuva mahdollinen luomumaidon markkinointikielto maksaa liki 200 000 euroa. Ei kiinnosta kokeilla kylvää tätä siementä.

Tallainen siemen ei täytä Suomen siemenkaupan lainsäädäntöä ja myyjä saa hakea tavaransa pois. Pelisäännöt pitää kaikille kauppiaille olla samat ja tavarasta pitää olla kunnolliset vakuustodistukset. Uusi siemenerä on nyt tilattu vanhalta tutulta luotettavalta toimijalta. Toivottavasti siemenet ehtii kylvöille..

Weideman pääsi eläkkeelle parempaan kotiin, ja tilalle tuli Schäffer 2028. Kuormaimella on nyt ajettu parikymmentä tuntia ja kone vastaa odouksia. Säfferissä on parempi ulottuvuus ja voimakkaampi kuormain. Työntövoimassa mahtaa Schäffer hävitä Weidemanille. Tämä johtuu Schäfferin nopeammasta ajonopeudesta. Takuuajan jälkeen pitää ruuvata lisää tehoa ja kierroksia.

21.03.2016 Hinta laskee

Tänään tupsahti sähköpostiin yllätys. Luomumaidon hinta laskee 2,5snt litra ja tämä tekee vuodessa 30 000€ loven tuloihin. Olisi kyllä saanut jäädä tämä alennus tulematta. Pitänee laittaa kädet nyrkkiin ja tehostaa toimintaa. Lohdutusta tilanteeseen tuo ennätystahtiin tankkiin valuva maito. Kate vain tahtoo käydä maidontuotannossa ohueksi.

07.02.2016 Sulakkeita

Pakkaskauden aikana pääsulakekoko kävi pieneksi. Liittymää suurennettiin ja uusi pääsulake koko on nyt 3 x 100A. Oulun seudun sähkö kävi vaihtamassa uudet pylväät, uuden muuntajan ja uuden sähkökaapelin.Palvelu oli ripeää,kun kaksiviikkoa tilauksesta uusi sähkölinja oli käytössä. Muutoksen myötä myös sähkön laatu parani.

06.01.2016 Pakkasta ja hiehoruuhka

Vuosi on alkanut odotetuilla ja toivotuilla pakkasilla. Lunta ei ole juuri ollenkaan. Toivottavasti maa jäätyy kunnolla ja routa korjaa märän kesän aiheuttamia vaurioita pellolla. Alkaa olla kuitenkin ikävä vanhanajan kunnon talvia.

Viimetalven poikimisruuhka näkyy nyt hiehoruuhkana. Navetassa on lähes viisikymmentä tiinettä hiehoa ja lähes saman verran nuorenpia hiehoja kasvamassa. Loppukeväällä on robotit varmasti täystyöllistettyjä, ja vanhoja kantturoita riittää vielä poistettavaksin. Agalactiae-bakteerin saneerauksen vuoksi ei vielä ole tarvinnut poistaa oletettua määrää eläimiä, vaikka kaikki analysoidut tartunnan saaneet on teuraaksi laitettu.

Tulevalle rehuntuotannolle eläinmäärä asettaa haasteita. Ensi kesänä pitää rehuntuotanto saada kuntoon ja satotaso pitäisi olla kolmanneksen viimekesää parempi..