Nallen leikki

Rehut olisi nykyään parempi tuoda kotipihalle turvaan. Oilinginojan pellolla oli joku karhu jättänyt käyntikortin rehupaaluun kylkeen.

Mikä ihme niitä kiinnostaa näissä valkeissa pallukoissa?

Kun mitään kunnon syötävää niistä ei löydy, pitää pallukoilla kuitenkin vähän leikkiä.. No yksi hyväpuoli näissä metsän pedoissa on. Hirvet ovat vähentyneet lähes olemattomiin.

Kategoriat: Ajankohtaista | 2 kommenttia

Harrastelua?

Kiireinen kesä alkaa olla paketissa, pikku hiljaa saa asettua talviunille. Kesän satotaso oli hyvä ja sää suosi sadonkorjuuta. Talvea kohti on hyvä lähteä.

Kesä meni ohi nopeasti, niin että oikeastaan sitä ei edes huomannut. Aika kului investointiharrastusten parissa pähkäillessä.

Urakoitsija pystytti pihan laidalle lämpimän konehallin. Päivittäin käytettävät koneet sopivat nyt pakkasilta suojaan ja toiveena on, että pakkasvauriot ureajärjestelmissä ja hydrauliikassa vähenevät.

Juottovasikkat saivat uuden kodin. Remontissa vanha laakasiilo sai toisen käyttötarkoituksen. Osasto otettiin käyttöön heinäkuussa ja homma toimii jopa oletettua paremmin. Vasikat oppivat Holm&Laye:n myymälle juottoautomaatille helposti ja kuiviketta valuu vintistä vasikoiden maakuualueelle automaattisesti, alussa jopa ylenpalttisesti. Vasikoidenhoito helpottui ja työt vähenivät.

Vasikkaosaston vintissä laulaa joka päivä kaurankuorijalinja. Kahden siilon välissä on kaurankuosija ja litistemylly. Lypsylehmien appeeseen menevä kaura kuoritaan ja litistetään hiutaleiksi. Kuori ja roskat käytetään sitten vasikoiden kuivikkeeksi tai täytteeksi ummessaolevien lehmien apeseokseen. Lypsylehmien appeen energiataso paranee ja umpparien appeen energiataso laskee. Lehmien painonhallinta tarkentuu.

Reippaat investoinnit ja samaan aikaan kustannustason voimakas nousu ovat heikentäneet maksuvalmiutta. Kuitenkin tuotannon kannatavuus on saatu pysymään positiivisena ja tätä maidontuotantoa ei ainakaan vielä voi sanoa harrastuksena. Niin kauan kuin viivan alle jää jotain, se on tulon lähde.
Kun viimeinen luku on negatiivinen, tämä touhu on erittäin kallis harrastus. Ja harrastuksethan saa maksaa.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Pakkasia tulossa

Jos vanhat merkit pitää paikkansa, puolen vuoden päästä on taas pakkasia. Nykyaikaiset koneet eivät tykkää pakkasista ja lähes joka talvi on kylmyyden vuoksi jotakin hajonnut. Tämän suven aikana on tarkoitus tehdä pihan laidalle eristetty puolilämmin halli. Kaikki säännöllisesti käytettävät koneet saavat lähteä pakkaskausinakin nollakelistä liikkeelle.
Pohjat on tehty ja nyt odotellaan hallin pystyttäjää.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Hieno talvi

Pitkästä aikaa kunnon talvi ja sopivasti lunta. Ilmatkin alkaa olla parhaimmillaan talviharrastuksille ja keväthanget kohta kutsuu hiihtämään.

Vanhempi navetta hautautui lumeen, oven edestä lunta piti jo muutaman kerran siirrellä pois. Nuorkarja on ainakin kevätpakkasia vastaan hyvässä suojassa. Toivottavasti ennen laidunkautta lumet vähenee ja saadaan nuorkarja sitten laitumelle.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Maidon tuotantonotkot tasaisiksi

Kymmenien vuosien kokemuksesta huolimatta maidontuotannossa on selittämättömiä notkoja. Eli lehmien maidontuotanto ei vastaa ajottain ruokintaan ja toisinaan mennään teorian yläpuolella. Robottiaikana nämä poikkeamat näkyvät vielä selvemmin, ja näihin ongelmiin haetaan ratkaisuja. Yksi syy on ruokinnan vaihtelut.

Lehmän pötsi on ihmeellinen paikka. Pötsissä miljardit bakteerit tekevät arvokasta työtä ja muuttavat mitä erikoisempaa rehumassaa energiaksi, proteiineiksi ja muutenkin lehmän kasvulle, elämälle ja tuotannolle sopivaksi. Mitä vilkkaampaa on bakteeritoiminta, sen parempi on lehmän tuotanto. Näiden bakteerien avulla voidaan ihmiskunnalle saada ravintoa sellaisista kasveista, joiden ravintokäyttö olisi muuten mahdotonta.

Mutta tämä bakteeritoiminta on myös herkkä muutoksille. Jokainen muutos pötsiin tulevassa rehumassassa heikentää joksikin aikaa bakteeritoimintaa ja pudottaa tuotantoa. Maidontuotantokäyrään tulee notkoja. Jos rehustus vaihtelee kokoajan, ei näitä notkoja edes havaita.

Ruokintaa on pohdittu tarkemmin jo muutama vuosi ja ongelmaan haetaan ratkaisua rehujen tarkemmalla reaaliaikaisella tutkimisella. Tammikuussa Dinamica Generale toimitti Aholan tilalle X-NIR rehun analyysi laitteen ja tiistaina valmistaja järjesti laitteen esittely- ja koulutustilaisuuden tilan navetassa. Koulutuksessa korostui laitteen tarkan ja säännöllisen kalibroinnin merkitys mittaustulosten luotettavuuteen. Alla video koulutuksesta.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Nyt on muutoksen aika

Yksi vuosi on kohta taas kulunut ja on aika analysoida kulunutta vuotta. Maitoa valuu tankkiin tasaista tahtia, suuret vaihtelut on saatu kuriin. Kumpikin Lely on ylittänyt lypsetyssä maitomäärässä jo 900 000 litran rajan tämän vuoden aikana. Tätä voi pitää varsin tyydyttävänä tuotantotasona. Lisäksi tilan talous on pysynyt vakaana, vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet. Tulevaisuuteen voi katsella luottavaisesti.

Vaikka lukujen perusteella tuotanto on kohtuullisella tasolla, on tilan toiminnassa ja navetassa jatkuvasti tuotantoa rasittavia puutteita. Näihin kohtiin on saatava muutos.

Juottovasikkaosasto samassa tilassa nuorkarjanavetassa vanhempien ja laiduntavien hiehojen kanssa ei ole paras ratkaisu. Loiset, bakteerit ja virukset aiheuttavat toistuvasti pikkku vasikoille erilaisia sairauksia. Taudit hidastavat vasikoiden kasvua ja vähentävät lopulta lypsykauden tuotantoa.

Lypsylehmillä kaikki olosuhteet eivät ole kohdallaan. Muutama vuosi sitten uritetut ritiläpalkit ovat kuluneet taas liukkaiksi ja tapaturmariski kasvaa. Turvetuotannon hiipuessa eläinten kuivittaminen ja puhtaanapito vaikeutuu. Lisäksi osa navetan kalusteista vaatii korjausta. Maidontuotanto alenee ja terveyskulut kasvaa.

Vaihteleva sää ja pakkaset rikkovat päivittäin käynnisteltäviä koneita. Joulupyhinä taas yksi ureapunppu lopetti yhteistyön. Koneille on saatava riittävän iso lämmin suoja.

Investointipäätös on tehty, tulevien vuosien investoinnin hintalappu on noin puoli miljoonaa euroa. Halvalla selvitään kun rahalla nämäkin edellä mainitut puutteet voi korjata.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Kesä paketissa

Kesä meni, työtä ja puuhastelua oli riittävästi. Välillä oli kuivaa ja välillä satoi vettä, mutta kokonaisuutena hyvä kesä. Rehua on tullut riittävästi ja laatu kohtuullinen. Säilörehun kevätsadon korjuu viivästyi poutaa odotellessa ja rehun energiaarvo painui turhan alas. Syyssato myöhäisestä korjuusta huolimatta on väkevämpää. Näillä eväillä on kuitenkin ihan hyvä lähteä talvea kohti.

Luomu valkuaisrehusta tulee keväällä jonkinlainen ongelma. Sopimusviljelijän härkäpapu kuivui ja sitä ei saada yhtään. Varastossa ja varattuna on papua vain talveen asti. Jos jostakin löytyisi luomupapua tai rypsiä?

Loppukesäksi saatiin käyttöön uusi ajoneuvovaakalaitteisto. Tähän asti rehunmäärät ovat oleet välillä huonoja arvauksia, mutta nyt saadaan jotain perusteita arvioille.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Kesän ensimmäinen sato

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Traktoreita

Sateet hidastavat toukotöitä, eikä oikein teidä mitä tekisi. Kosteutta on nyt maassa aivan riittävästi. Kylvetyt heinänsiemenet itävät nyt varmasti ja nurmet kasvavat vauhdilla.

Poutaa odotellessa vaihdettiin tilan kaksi traktoria vähän uudempiin. Fendt 516 ja Valtra T172 odottelevat nyt pellolle pääsyä. Heräteostoksia ja tyhmyyttä on monenlaista.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Toukohommia

Viime viikolla kevättyöt pääsivät käyntiin perinteisesti nurmien kunnon tarkistuksella, harauksella ja täydennyskylvöllä. Alla olevalla videolla vanhan Valtran viimeiset ponnistelut Naamankylän pellolla. Yli 18 tuhatta ajettua tuntia alkaa tuntua Valtra-vanhuksen hevosvoimissa.

Lumisen talven jälkeen nurmet ovat hyvässä kunnossa ja tässä vaiheessa sato-odotukset ovat hyvät. Märän syksyn jäljiltä pelloilla on toisinpaikoin uria, mitä pitää jyrällä tasata. Nyt kuitenkin pellot kantavat hyvin.

Kosken Kone kävi tyhjentämässä paskakaivot. 5200 kuutiota lietettä katosi maan alle alle vuorokaudessa. Voinee sanoa että tehokasta touhua. Tällaisia urakoitisjoita kun löytäisi joka hommaan, niin voisi itse keskittyä vaikka viulun soittoon järven rannalla ilta-auringon hämyssä.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti