Pakkasia piteli

Reilu vuosi sitten valmistui hiehoille ja umpparilehmille uusi kylmä halli. Halli on toiminut jopa odotettua paremmin. Lehmät ovat viihtyneet hiljaisessa ja valoisassa hallissa. Kaikuvat tilat aiheuttavat eläimille usein turhaa paniikkia, mutta kangaskate imaisee äänet ja on siksi rauhoittava ympäristö. Olosuhteet ovat mahdollisimman luontaiset myös vaaleasta katosta läpi tulevan luonnonvalon ja hyvin tuulettavien hormien ansiosta.

Viime viikon yli 30 asteen pakkasissa testattiin hallin toiminta ja eläinten viihtyminen kylmässä. Ilman tuuletusverkkojen tukkimistakin hallissa on kovilla pakkasilla noin 10 astetta vähemmän pakkasta mitä ulkona. Kovalla tuulella lämpötilaero tasoittuu, kun verkkoihin ei muodostu kuuraa. Koko pakkasjakson aikana eläimet näyttivät viihtyvän hallissa erinomaisesti. Pakkasten jälkeen eläintilan käytävät on puhdistettava heti, muuten eläintila muuttuu kurakasvattamoksi. Latttiassa olevien sulatuskaapelien avulla jäätyneen ulosteen saa siitä irti ja pois helposti pienkuormaimella.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Valvontakameroita, panssariaitoja, muureja ja Secure Sockets Layer

Nykyaikana myös syvimmällä maaseudulla on monenlaisia turvalllisuus uhkia. Varkaita kiertää pikkuteillä keräämässä myytäväksi kelpaavaa tavaraa ja jotku kiertävät tekemässä suunnitellusti vahinkoa syystä tai toisesta. Myös tietoverkkoja pitkin pääsee vahingon tekoon vaikka toiselta puolelta maapalloa. Lisäksi esimerkiksi villieläimet aiheuttavat oman turvallisuus vaaran erityisesti tilan eläimille. Uhkia on mietittävä ja niihin on varauduttava.

Viime vuonna Aholan tilakeskukseen asennettiin uusia valvontakameroita, ja kaikki tilakeskuksen alueella oleva liikenne saadaan nauhoitettua. Tallennettu videokuva säilyy palvelimella noin neljän viikon ajan. Lisäksi kriitisistä kohteista tulee reaaliajassa ilmoituksia kännykkään. Aluksi työntekijät vierastivat tätä kameravalvontaa, mutta jokainen ymmärtää asian merkityksen tilan toiminnan turvallisuudelle.

Myös tietoliikenteen aiheuttamat turvallisuusuhat on mietittävä ja otettava toiminnassa huomioon. Virustorjunta ja palomuurit on oltava kunnossa jokaisessa laitteessa. Laitteiden käyttäjien on ymmärrettävä oma vastuu.
Uuden vuosikymmenen kunniaksi Aholan Maito Oy:n sivustolle saatiin viimein asennettua SSL-sertifikaatti. Eli nyt sivusto on entistä turvallisempi ja kaiki liikenne sivustolla on salattua. Eli nyt saatiin suojamuurissa tämäkin reikä tukittua.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Suunnitelmia

Vuosi on lähtenyt vauhdikkaasti alkuun, pakkasia pitelee ja lunta on maassa. On mukavan talven tuntua. Talvipäivistä kuluu suuri osa erilaisten suunnitelmien teossa. Lisäksi päättyneen vuoden kirjanpito ja analysointi kuluttaa kallista aikaa. Oikeat työt jää tekemättä.

Tänä vuonna tulee hyvin palvelleelle Massey Fergusonille jo kuusi vuotta sitten suunniteltu vaihtoaika täyteen. Ennen kesää vanha palvelija pääsee uuteen ja parempaan kotiin. Fergu on palvellut hyvin, oikeastaan muutama anturivika on hidastanut menoa.

Uusi työpaikka näyttä tältä, kun niitetään tai karhotetaan rehupeltoa. Aika näyttää onko käsissä susi vai oikea työkone. Toivottavasti tilan ykkötraktorin käytömurheet eivät ainakaan lisäänny. Kuuden vuoden päästä ollaan viisaampia.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti

Taas yksi

Nikke makaa halvautuneena. Terävä esine repinyt jotain. Eläinlääkäri ja Calsium virkisti tämän jälkeen muutamaksi päiväksi. Kun mahat ja suolisto ei toimi eivät ravinteet imeydy ja lopulta tulee loppu

Tänä vuonna on näitä ollut. Taas yksi henkihieverissä. Pulttipyssylle on käyttöä. Näissä itse lopetetuissa eläimissä on se hyväpuoli, että teurasauton ajokustannukset, teurastuskustannukset ja lihanmyyntikulut laskevat olemattomiin. Lisäksi lihavuori pienenee ja eläinten polttojätteistä valmistetut lannoitteet lisääntyvät. Toivottavasti lannoitteiden hintakin halpenee.

Tosiasiassa tämä ei ole leikin asia. Syystalven aikana on löytynyt eläinten ruokintapöydiltä appeen seasta useita alumiinitölkin palasia. Nyt on menehtynyt ainakin kaksi eläintä näihin alumiinitölkin palasiin. Yhtenä oireena veriuloste. Todella surullista.

Kategoriat: Ajankohtaista | Jätä kommentti