ProAgrian keskituotosmania

Alla oleva taulukko antaa yhden vastauksen kysymykseen, miksi ei ole tarpeen juhlia karjan korkeaa keskituotosta. Taulukon tulokset on kopioitu Aholan Maidon robottien tuotosraportista, ja erilaisista lehmistä on muodostettu kaksi 10 eläimen ryhmää.

Ryhmä 1. on ProAgrian palkintoryhmä. 305 pv:n tuotos on yli 14 800 kg ja elinajan kokonaistuotos on kohtuullisen korkea. Tämä ryhmän lehmien päivämaidot korkeita. Näistä lehmistä monistettu karja olisi vuoden 2020 ProAgrian kaikkien karjojen keskituotoslistan kärjessä.

Ryhmä 2. on tuotoksen perusteella vaatimaton. 305 pv:n tuotos huomattavasti matalampi ja mukaan mahtuu myös vajaan 8 tonnin lehmä. Päivämaitokin on heikko. Rupusakkia.

Rakenentaan robottinavetta. Kun navetta toimii, robotin päivittäinen tehokas nettolypsyaika on noin 20-22 tuntia. Maitolinjojen pesut, eläinten siirtymäajat ja huollot vievät huomatavasti robotin kapasiteettia. Oletetaan, että kummassakin ryhmässä robotilla toteutuvien lypsyjen väli on sama, mutta rupusakissa lehmät vaihtuvat robotilla lyhyestä lypsyajasta johtuen tiheään.
Kumpi ryhmä monistettuna tuottaa robottinavetassa paremman tuloksen?

Taulukon arvoilla voidaan laskea, että 1.ryhmän lehmien (ProAgrian palkintoryhmä) maitoa yksi robotti ehtii lypsää 600000 – 700000 litraa vuodessa. Lypsyssä kestää olla yhtäaikaa korkeintaan 40 lehmää. Jos maidon tuettu hinta on 40 snt/litra, kahden robotin navetan maitotulot ovat vuodessa noin 520 000€.

2. ryhmän lehmien (rupusakki) maitoa yksi robotti ehtii lypsää reilu miljoona litraa. Robottitehokkaita lehmiä lypsyssä voi yhtäaikaa olla yli 90, ja teoriassa lypsy ei edes ole ahtaalla. Samalla 40 snt/litra maidon hinnalla maitotulot kahden robotin navetassa ovat vuodessa noin 800000€.

Tulojen ero kahden robotin navetassa esimerkkihinnoilla on noin 280 000€ vuodessa. Meidän luomumaidolla ero on yli 400 000€. Jos mukaan otettaisiin rupusakin tuotaman maidon korkeammat pitoisuudet, tuloero olisi suurempi. Väitän, että työmäärä uudessa navetassa rupusakin karjassa ei ole ProAgrian palkintokarjaa suurempi. Rupusakin karjan tilavaatimus on suurempi ja ylläpitorehua kuluu enemmän, mutta karja on helpompi pitää terveenä. Oletan, että rupuliryhmän lehmät kevyemmällä tuotoksella kirmailevat navetassa ja laitumella onnellisempana.

Kaksi varmaa johtopäätöstä:
-Aholan tilan navetassa ProAgrian keskituotoslehmät syövät robotin kapasiteettia ja huonontavat tilan tulosta.
-Nykyään robotin ympärille suunnitellaan kokoajan liian pieniä navetoita. Viimeistään 10 vuoden päästä ahdistaa kovasti. Robottitehokkailla lehmillä yhdellä robotilla miljoona litraa maitoa on kevyttä kauraa. Robotin ympärillä pitää olla lypsylehmille tilaa 90 paikkaa, umpilehmien ja poikivien hiehojen parsipaikat mukaanlukien tulevaisuudessa kahden robotin navetan koko on yli 200 parsipaikkaa. Edellyttäen, että navettaan on valittu tehokas lypsyrobotti ja robotille valitaan oikeat robottitehokkaat lehmät.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to ProAgrian keskituotosmania

  1. Matti sanoo:

    Osa ei laske ollenkaan tuotannon tehokkuutta, vaan metästää jotain, joko tuotospalkintoja, kunniakirjoja tai sitten vaikka minimikuluja.
    Paras robotin mittari on maitoa / robottiaika. Kokonaisuutena sitten: kaikki kustannukset / meijeriin lähetetty maito.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.