Maidon tuotantonotkot tasaisiksi

Kymmenien vuosien kokemuksesta huolimatta maidontuotannossa on selittämättömiä notkoja. Eli lehmien maidontuotanto ei vastaa ajottain ruokintaan ja toisinaan mennään teorian yläpuolella. Robottiaikana nämä poikkeamat näkyvät vielä selvemmin, ja näihin ongelmiin haetaan ratkaisuja. Yksi syy on ruokinnan vaihtelut.

Lehmän pötsi on ihmeellinen paikka. Pötsissä miljardit bakteerit tekevät arvokasta työtä ja muuttavat mitä erikoisempaa rehumassaa energiaksi, proteiineiksi ja muutenkin lehmän kasvulle, elämälle ja tuotannolle sopivaksi. Mitä vilkkaampaa on bakteeritoiminta, sen parempi on lehmän tuotanto. Näiden bakteerien avulla voidaan ihmiskunnalle saada ravintoa sellaisista kasveista, joiden ravintokäyttö olisi muuten mahdotonta.

Mutta tämä bakteeritoiminta on myös herkkä muutoksille. Jokainen muutos pötsiin tulevassa rehumassassa heikentää joksikin aikaa bakteeritoimintaa ja pudottaa tuotantoa. Maidontuotantokäyrään tulee notkoja. Jos rehustus vaihtelee kokoajan, ei näitä notkoja edes havaita.

Ruokintaa on pohdittu tarkemmin jo muutama vuosi ja ongelmaan haetaan ratkaisua rehujen tarkemmalla reaaliaikaisella tutkimisella. Tammikuussa Dinamica Generale toimitti Aholan tilalle X-NIR rehun analyysi laitteen ja tiistaina valmistaja järjesti laitteen esittely- ja koulutustilaisuuden tilan navetassa. Koulutuksessa korostui laitteen tarkan ja säännöllisen kalibroinnin merkitys mittaustulosten luotettavuuteen. Alla video koulutuksesta.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.