Nyt on muutoksen aika

Yksi vuosi on kohta taas kulunut ja on aika analysoida kulunutta vuotta. Maitoa valuu tankkiin tasaista tahtia, suuret vaihtelut on saatu kuriin. Kumpikin Lely on ylittänyt lypsetyssä maitomäärässä jo 900 000 litran rajan tämän vuoden aikana. Tätä voi pitää varsin tyydyttävänä tuotantotasona. Lisäksi tilan talous on pysynyt vakaana, vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet. Tulevaisuuteen voi katsella luottavaisesti.

Vaikka lukujen perusteella tuotanto on kohtuullisella tasolla, on tilan toiminnassa ja navetassa jatkuvasti tuotantoa rasittavia puutteita. Näihin kohtiin on saatava muutos.

Juottovasikkaosasto samassa tilassa nuorkarjanavetassa vanhempien ja laiduntavien hiehojen kanssa ei ole paras ratkaisu. Loiset, bakteerit ja virukset aiheuttavat toistuvasti pikkku vasikoille erilaisia sairauksia. Taudit hidastavat vasikoiden kasvua ja vähentävät lopulta lypsykauden tuotantoa.

Lypsylehmillä kaikki olosuhteet eivät ole kohdallaan. Muutama vuosi sitten uritetut ritiläpalkit ovat kuluneet taas liukkaiksi ja tapaturmariski kasvaa. Turvetuotannon hiipuessa eläinten kuivittaminen ja puhtaanapito vaikeutuu. Lisäksi osa navetan kalusteista vaatii korjausta. Maidontuotanto alenee ja terveyskulut kasvaa.

Vaihteleva sää ja pakkaset rikkovat päivittäin käynnisteltäviä koneita. Joulupyhinä taas yksi ureapunppu lopetti yhteistyön. Koneille on saatava riittävän iso lämmin suoja.

Investointipäätös on tehty, tulevien vuosien investoinnin hintalappu on noin puoli miljoonaa euroa. Halvalla selvitään kun rahalla nämäkin edellä mainitut puutteet voi korjata.

Kategoria(t): Ajankohtaista. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *